ТРИБУНА

Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвсякъде

Случайно или не, постът е пуснат часове след като прокуратурата публикува записи със СРС

„Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне отвсякъде…”

Това странно съобщение над видео с песента на „Тото” – „Hold the line”, фраза, която може да се преведе и като: „Не се поддавай на натиска”, публикува в профила си във Фейсбук Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев.

Случайно или не, постът е пуснат часове след като прокуратурата публикува записи със специални разузнавателни средства от досъдебно производство, което според държавното обвинение сочи с висока степен на вероятност за съпричастност на президента с престъпна дейност.

В материалите се предполага, че проверка на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от миналата година, свързана с назначаването на Десислава Радева като пиар на Военно-въздушните сили, е била осуетена с укриване на документи.

По данни на Министерството на отбраната Десислава Радева е назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като „старши експерт” в сектор „Финанси”.

Впоследствие, през 2014 г. със заповед на Румен Радев, който тогава вече е командващ на ВВС, тя е назначена и за пиар в нарушение на трудовия кодекс.

При последвала проверка Румен Радев е уведомил проверяващите, че „са предприети мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения”. Инспекторатът обаче не е предприел действия за установяване на евентуален конфликт на интереси.

Въпросното досъдебно производство даде повод на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд да разтълкува имунитета на президента.

Според основния закон държавният глава може да бъде подведен под отговорност само за престъпления като нарушаване на Конституцията на България или държавна измяна.

Николай Киров
vesti.bg
loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top