ТРИБУНА

София влиза в година с местни избори с рекорден бюджет от 1.75 млрд. лева

През тази година Столичната община разполага с поне 1.75 млрд. лева, като е напълно възможно сумата да надхвърли 1.8 млрд. лева. Това се вижда от предложението за бюджет за 2019 г., което ще бъде гласувано на днешното заседание на общинския съвет, чиято годишна издръжка е 4.03 млн. лева. Така в годината на местните избори София ще разполага с най-големия си бюджет досега.

 

Сумата от 1.75 млрд. лева е с 300 млн. повече спрямо бюджета за 2018 г., като разликата идва от това, че в касата на община ще влязат парите от Оперативна програма „Транспорт“, с които ще бъдат направени основните плащания за строителството на третата линия на метрото. Плановете са през тази година да бъдат пуснати поне половината от 16-те станции на третия метродиаметър. Първо влаковете ще започнат да се движат от станциите на бул. „Патриарх Евтимий“ до бул. „Княз Борис III“ при „Красно село“, а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. „Владимир Вазов“. Това е и причината в началото на тази година кметът Йорданка Фандъкова да определи 2019 г. като „годината на метрото“.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

И през тази година администрацията на Фандъкова не спази обещанието, което тя даде в началото на миналата година, че бюджетът вече ще се изработва с активното участие на общинските съветници. По същата причина през миналата година съветниците от БСП, Политическа група 5 („Зелените“, „Движение 21“ и „Глас народен“), коалицията „Сердика“ („Нормална държава“, АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета. Очаква се те да гласуват с „против“ или „въздържал се“ и днес.

 

За поредна година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще разчита единствено на по-добрата събираемост. Единствената промяна в тази посока е новите ставки за превозните средства, но според прогнозите от данъка за МПС общината ще събере 103 млн. лв., което е с 10 млн. повече спрямо 2018 г.

Как порасна този бюджет

 

Бюджетът за тази година нарасна с почти 300 млн. лева само за месец. При първото представяне през декември Йорданка Фандъкова обяви, че общината ще разполага с 1.587 млрд. лева. През януари преди общественото обсъждане на проекта с граждани, което продължи 6 часа, сумата беше 1.63 млрд. лева. В проекта, който ще се гласува днес, са заложени 1.75 млрд. лева, но във вторник на заседание на комисията по финанси ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов посочи, че в зависимост от данъците, които ще бъдат събрани, сумата може да надхвърли 1.8 млрд. лева.

 

Основните приходи – 724 млн. лева, са от данъци и такси за административни услуги, ползване на общинско имущество, глоби и продажби на активи. От държавния бюджет се отпускат 505 млн. лева за разходи за заплати на администрацията, учители, здравеопазване, социално подпомагане. Преходният остатък, неизразходваните през 2018 г. пари, е 250 млн. лева. От оперативни програми София ще получи 305 млн. лева.

 

През 2019 г. в общината очакват да съберат 352 млн. лева от данъци. От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти, 103 млн. лева – от облагането на моторни превозни средства, 130 млн. лева – от възмездно придобиване на имущество. От патентния данък и този за таксиметрови услуги се очаква в касата на общината да влязат 7.12 млн. лв., а от туризъм малко над 2 млн. лева.

 

Таксата битови отпадъци ще донесе 213 млн. лева, което е по-голямата част от заложените 372 млн. лева от неданъчните приходи. Останалите 159 млн. се очаква да бъдат събрани от таксите за технически услуги – 33 млн. лева, за детските градини и ясли – 20 млн. лева. Общо 41 млн. лв се очаква да бъдат събрани като приходи от собственост и отдаване на тротоарно право.

 

Предвижданията на общината включват и 31.6 млн. лв от продажба на земя и сгради. Глобите и лихвите по тях се очаква да донесат още 26 млн. лева.

 

Да похарчиш 1.75 млрд. лева

 

Най-сигурният разход, който ще направи общината през 2019 г., е по дейностите, които са делегирани от държавата и за които се отпускат 505 млн. лева от централния бюджет. Основната част от тях – 378 млн. лева, ще бъдат платени за заплати в училища и детски градини. Тази сума е с 57 млн. лева повече спрямо 2018 г.

 

Останалите пари по това перо са разпределени за отбрана и сигурност – 6 млн. лева, здравеопазване – 30.8 млн. лв., за общинската администрация – 30.4 млн. лв., за социални грижи и дейности – 22.2 млн. лева, и други 10 млн. лева за култура.

 

За чистотата на града са отделени почти 130 млн. лева, от които 111 млн. лева за почистване на улици и сметосъбиране, а 8.6 млн. лева за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва на общината 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. За текущи ремонти на уличната пътна мрежа са планирани 37.5 млн. лева. За осветление на улици и площади ще бъдат дадени 18.4 млн. лв.

 

За ремонти са планирани 550 млн. лева, като основно ще се довършват проекти от 2018 г.- ремонтите на бул. „България“, „Монтевидео“, „Цар Освободител“, площад „Александър Невски“ и други улици в центъра, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, подмяната на релсите за трамвая по бул. „Княз Борис III“, за което предстои да бъде обявена нова обществена поръчка. Предишната беше прекратена, след като я спечели сдружение, в което водещ участник бе „Джи Пи груп“, но фирмата се оттегли след нареждане от премиера Бойко Борисов тя да бъде извадена от всички търгове с европейско финансиране.

 

За ремонти и изграждането на нови детски градини са предвидени 19 млн. лева, като те ще са в „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, Нови Искър, „Изток“, Горна баня, „Овча купел“, „Студентски град“./Dnevnik.bg/

 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top