ТРИБУНА

Радев поиска България да се включи в управлението на порт Александруполис

България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото прартньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция. Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни – интерконекторът, която очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и Бъглария. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

„За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт „Александруполис“. Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. „Ясно ни е завишеното търсене на енергия и необходимостта от завишаването на капацитета на терминала е от стратегическо значение в момента и въпреки множеството участници на пазара, които се опитват да гарантират капацитет в различните терминали, смятаме, че България е с приоритет като държава предвид нейното дългогодишно партньорство с Гърция и предвид това, че България е по пътя от Гърция към различните пазари в Югоизточна Европа – към Сърбия, Румъния, а да се надяваме, че през тях ще успеем да достигнем и до Украйна и Унгария. Може да се каже, че със сигурност участието на България е от изключително значение в този проект“.

Гръцките компании отбелязаха още, че от самото начало на годината има завишено търсене на капацитет от така да се каже нови играчи, които в началото са гледали със слаб интерес на проекта. От нашите две държави зависи като лидери, които ще решават бъдещето на този проект, да включим максимално много партньори.

Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, казаха гръцките представители.

Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

В разговора участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top