ТРИБУНА

Зеленски: Русия донесе смърт, но Украйна ще се върне в Донбас

Русия е донесла „деградация и смърт“ в Донбас, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Всяка година в последния уикенд на лятото нашата държава отбелязва два празника – Деня на Донецк и Деня на миньора. През 14-та година заради окупаторите всичко в Донецк се промени“, каза той в традиционното си видеопослание в неделя вечер.

„И тази година цяла Украйна не е готова за празниците. Но ние не сме забравили и няма да забравим нито един от нашите градове и нито един от нашите хора. Донецк винаги е бил един от най-богатите и силни градове на Украйна. Работата на миньорите винаги е била една от най-уважаваните професии“, каза Зеленски.

Според него „сега Донбас е почти разрушен от руските удари, опустошен“.

„Гордият и славен украински Донецк е унижен от руската окупация, ограбен. Русия е донесла там най-лошото – абсолютното незачитане на стойността на всеки живот, абсолютното неуважение към всеки. Окупаторите донесоха унижение и смърт“, каза президентът.

 

Зеленски заяви, че Украйна със сигурност ще си върне Донбас, въпреки че „Руската федерация смята, че те ще са там завинаги“.

„И те вярват, че ще са там завинаги. Но те са преходни, а Украйна ще се завърне. Това ще се случи. Достойнството на народа на Донбас ще се върне. Възможността да живеете ще се върне. Възможността да живеете в безопасност и благополучие. Именно това ще символизира нашето украинско знаме, когато го забием в Донецк, в Горловка, в Мариупол, във всички градове в Донбас и в района на Азовско море, във всички области под руска окупация: Харковска област, Запорожие, Херсонска област. И определено в Крим. Украйна помни всичко“, подчерта украинският лидер.

Междувременно стана ясно, че Зеленски е уволнил заместник-командира на Националната гвардия на страната.

„Да се освободи Ярослав Богданович Сподар от длъжността заместник-командир на Националната гвардия на Украйна“, гласи публикуван указ.

Не са посочени други подробности и мотиви за уволнението.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top