ТРИБУНА

Откриха вреден пестицид в украинска пшеница

Контролните тестове в Копенхаген потвърдиха, че пшеницата от Украйна, изследвана за първи път в Словакия, съдържа вредни пестициди, съобщи ДПА, позовавайки се на словашкия министър на земеделието Самуел Вълчан.

Забраната за продажба на украинската пшеница, наложена от словашките власти през април, предизвика бурни политически реакции.

Словакия е една от страните в ЕС, които искат да ограничат вноса на украински селскостопански продукти, тъй като виждат това като заплаха за собствените си фермери, аргументирайки се, че евтиното украинско зърно причинява изкривяване на пазара.

Правителството на Словакия, което е един от най-всеотдайните военни поддръжници на Украйна, следователно искаше да избегне впечатлението, че откриването на пестициди е просто претекст за протекционистки мерки.

Европейският съюз временно замрази вносните мита през 2022 г., за да позволи на Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, по-добър достъп до световните пазари, след като Русия окупира нейните пристанища, предаде БТА.

На 13 април Вълчан обяви, че словашка мелница за зърно е открила повишени нива на пестициди, забранени в ЕС, в пратка от 1500 тона украинска пшеница.

В резултат, министерството забрани преработката и продажбата на украинската пшеница до второ нареждане и информира органите на ЕС и Украйна, отговорни за безопасността на храните.

Мелницата разкритикува тестовете, поради което лабораторията в датската столица Копенхаген беше призована като неутрален арбитражен орган.

Иззетата пшеница сега трябва да бъде унищожена.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top