ТРИБУНА

Значителни валежи, гръмотевични бури и градушки: Жълт код за лошо време в сряда

За 8 май 2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи и гръмотевични бури в Западна, Централна и Югоизточна България.

Количества на валежите: 20-35 mm.

В Западна и Централна България има условия и за градушки.

Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в София – около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София 20°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще бъде близко до средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна, след обяд по южното крайбрежие купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места и ще прегърми. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 16° и 19°. Температурата на морската вода е около 15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, по най-високите части на Рила и Пирин – от сняг. На много места ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите главно в Централна Стара планина. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 10°.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top