ТРИБУНА

Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Гърция установи първи случай на маймунска шарка.

Заразеният пациент, който неотдавна е пътувал до Португалия, е в болница и е в стабилно състояние, съобщи Националната организация за обществено здраве, цитирана от Ройтерс.

Вирусът е установен при първоначалното тестване. Взети са проби, за да бъдат направени още тестове.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) съобщи за появата на стотици случаи на маймунска едра шарка извън африканските държави, където обикновено се среща болестта, и предупреди, че вирусът вероятно се разпространява без да се води статистика за това.

Откакто Великобритания съобщи на 7 май за първи път за потвърден случай на маймунска едра шарка, бяха потвърдени повече от 550 случая на болестта в 30 държави извън Западна и Централна Африка, където тя е ендемична, съобщи СЗО.

Главният експерт по маймунска едра шарка към здравната агенция на ООН Розамунд Люис заяви, че появата на толкова много случаи в голяма част от Европа и в други страни, където не е била наблюдавана досега, „очевидно е причина за безпокойство и предполага незабелязано предаване за известно време“.

Маймунската едра шарка е свързана с дребната шарка, която всяка година убиваше милиони хора по света, преди да бъде ликвидирана през 1980 г.

Заболяването, което се разпространява чрез близък контакт, протича по-леко, като симптомите обикновено включват висока температура и обрив, подобен на варицела, който изчезва след няколко седмици.

Всеки може да се зарази с маймунска едра шарка, ако има близък физически контакт със заразен.

Обикновено смъртността при маймунската едра шарка е доста ниска, а сред откритите досега случаи извън ендемичните страни няма смъртни случаи. източник: Reuters, БТА

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top