ТРИБУНА

Тръгва петиция за промяна на адреса на руското посолство в бул.“Украйна“

Албания, Литва, Латвия и Норвегия вече преименуваха улици и площади 

Подкрепете Украйна, като промените адресите на руското посолство и консулства в България на улица „Украйна“ – за това призовава проектът Ukrainе Street. В прессъобщение до медиите се уточнява, че днес, 29 март, жителите на България са призовани да подпишат петиция за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства, в подкрепа на Украйна.

Предложенията са ул. “Никола Мирчев”, където е сградата на руското консулство в София, да се казва “Героите на Украйна”, а бул. “Драган Цанков”, където е сградата в София, да се преименува на бул. “Украйна”.

И още: ул. “Ниш”, където се намира сградата на руското консулство в Русе да стане ул. “Героите на Украйна”, а ул. “Македония” във Варна, където е сградата на руското консулство, да се казва ул. “Украйна”.

Кампанията на Ukrainе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици в отговор на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура. И припомня, че Албания вече преименува част от улицата, където се намира руското посолство, на улица „Свободна Украйна“, Литва преименува съответната улица на ул. „Героите на Украйна“, Латвия промени улицата с името „Независима Украйна“, а Норвегия промени названието на площада пред руското посолство на “Украински площад”.

Миналата седмица Торонто (Канада) се присъедини към европейските партньори, като сложи табелките „Свободна Украйна“ по фасадата на руското консулство на авеню “Сейнт Клер”. Сега тази територия вече ще се нарича „Площад на Свободна Украйна“ на почетна основа, се казва в прессъобщението.

Междувременно жителите на Атина, Вашингтон и Лисабон също се обърнаха към местните съвети с идеята за преименуване, отбелязват от Ukrainе Street.

„Принуждаването на руските посолства по целия свят да бъдат разположени по улиците “Украйна”, е част от нашите световни усилия да изолираме Русия и да депутинизираме света. Руснаците ще трябва да четат названието „Украйна“ навсякъде и по всяко време. Ежедневното напомняне, че Украйна е суверенна държава, която ще победи и която винаги ще съществува, независимо колко силно Русия се опитва да отрече правото ни на съществуване”, коментира Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Сайтът на кампанията uastreet.world съдържа връзки към петиции за преименуване на улиците с посолства и консулства на държавата-агресор в 53 града в 34 държави по света. Поддръжници от цял свят могат да се присъединят като намерят връзка към съществуващата петиция за съответния град на uastreet.world и я подпишат. Или като поискат от организаторите да създадат нова петиция, ако градът им все още не е в списъка, уточняват инициаторите на кампанията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top