ТРИБУНА

Министър Заков: Българската батальонна група вече е под ръководството на НАТО

Министърът на отбраната Драгомир Заков съобщи, че българската батальонна група вече е прехвърлена към главнокомандващия на военните сили на НАТО. Нейният състав все още се допълва, а главната и цел е да действа на българска територия, но според командите от НАТО може да оперира и извън България. За пълната оперативна готовност на групата обаче трябват още стъпки, както и подписването на двустранни документи каза той пред БНТ.

Министърът на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. Той заяви, че България няма възможност да изпрати самолети Миг-29 в Украйна. Това е така, тъй като оборудването ни е необходимо за защита на българското военно пространство.

„Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ от своя страна са преценили, че няма как да съдействат в тази ситуация. Подобни искания имаше към всички държави, публични, които имат същия тип самолет. България ние имаме самолет МИГ 29, но само половината използваме за „еър полисинг“. Ние охраняваме освен своето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО, така че няма как ние да предоставим нашите самолети и да няма с какво да го охраняваме“, съобщи Заков.

Той добави, че всички се съсредоточават върху военната подкрепа, но в Украйна има хуманитарна криза и цивилното население там бедства.

България вече изпрати доста голямо количество хуманитарна помощ. Обсъждат се и още, каза още той.

Заков подчерта, че българската сигурност е гарантирана само и единствено в рамките на колективната отбрана в НАТО.

Според министъра на отбраната Путин е бил изненадан от оказаната съпротива от Украйна. А първоначалният му план за блицкриг се е провалил напълно. Драгомир Заков поясни, че Русия е подценила Украйна и че това не е онази Украйна от 2014 година. Като друга негова грешка той отчита, че е разчитал на това, че Западът няма да стигне толкова надалеч с мерките си. А освен това се е надявал санкциите да доведат до разногласия в НАТО и ЕС, а те са направили точно обратното. Според него Западът никога не е бил по обединен.

Министърът успокои българските граждани, че дори да се стигне до пълна забрана на вноса на горива от Русия, България може да се справи с тази ситуация.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top