ТРИБУНА

Тройни заплати и жилища за медици в регионите с недостиг (ВИДЕО/СНИМКИ)

Правителствена информационна служба

Министерството на здравеопозването разработва програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който е заедно с премиера в Пазарджик.

Заедно с кмета Тодор Попов те посетиха стария учителски институт в Пазарджик, който ще бъде реновиран за около 1 млн. лева. В областта над 60% от девойките поискали да учат за медицински сестри и лаборанти.

В общежитието ще се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които ще се обучават там от следващата година, стана ясно от думите на Ангелов.

Там могат да се настанят 100 медицински сестри –  сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурявам място за живеене, и тези, които са последен курс на обучение.

Здравният министър разкри още, че се готви програма за обезпачаването на медицински кадри, там където има недостиг. Водят се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти.

„Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там“, посочи той.

Отпуснахме и 1 млн. лв. за закупуването на ангиограф за Кардиологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Той е изключително необходим, тъй като с него ще се осигури по-добро и по-бързо лечение на пациентите с кардиологични проблеми – каквито се получават и след усложнения от COVID-19, добави Ангелов.

Наскоро на правителствено заседание решихме професията „Специалист по здравни грижи“ да бъде превърната в приоритетна. Така всеки университет, който разкрие допълнителни места, ще получава допълнителни държавни средства, а студентите ще имат възможност да взимат двойни стипендии, припомни здравният министър.

Бойко Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Бойко Борисов Пазарджик

Правителствена информационна служба

По-рано премиерът Бойко Борисов инспектира чисто нов завод с модерни инсталации за обработка на отпадъци. Депото ще допринесе за пречистването на въздуха и това ще окаже въздействие върху здравето на хората, каза Борисов.

„Депото е било спряно през 1986 г. Сега коя година е? Тези, които обичат да бърборят много, да видят какво те са направили за 50 г. и да го сравнят с нашата работа за 10 г., заяви премиерът.

Съоръжението ще обслужва 170 000 граждани от общо 7 общини (Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември). Благодарение на новата инсталанция количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно.

Кметът на общината Тодор Попов отбеляза, че старото депо вече е рекултивирано. Ще се разшири и помпената станция, което е важно за пречистването на водите. Попов посочи, че това са тежки проекти и благодари за подкрепата на държавата. Кметът на общината заяви още, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път, който е важен за извеждането на трафика. Започва също рехабилитирането на две изключително натоварен пътни отсечки – Батак-Пазарджик и Пазарджик-Звъничево.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който също беше в Пазарджик с премиера Борисов, съобщи, че догодина земеделските производители в Пазарджишко ще получат 100% от необходимата им вода при 75% тази година заради сушата. Това ще стане като се рехабилитира канал „Алеко“, който  се захранва от реките Марица и Тополница през селата Звъничево и Юнаците. Чрез него ще се захранват с вода производителите на ориз от региона. Министърът обяви също, че ще се осигури водоснабдяване на земеделците от системата Попово, като ще се изградят два сондажа, които да осигуряват питейно-битовото водоснабдяване на град Антоново, а язовир „Ястребино“, който има обем от 62 млн. куб. м.  ще остане само за земеделците.

Бойко Борисов Пазарджик

Правителствена информационна служба

Бойко Борисов Пазарджик

Правителствена информационна служба

dariknews.bg
loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top