ТРИБУНА

Ледник на Еверест, формирал се за 2000 години, се е стопил за 25 г.

Най-високият ледник на най-високата планина в света губи лед на стойност десетилетия всяка година поради климатичните промени, причинени от човека, показва ново проучване.

Констатациите служат като предупреждение, че бързото топене на ледниците в някои от най-високите точки на Земята може да доведе до влошаване на климатичните въздействия, включително по-чести лавини и пресъхване на водни източници, от които около 1,6 милиарда души в планинските вериги зависят за питейна вода, напояване и хидроенергия.

Ледът, на който са били необходими около 2000 години, за да се образува на ледника South Col, се е стопил за около 25 години, което означава, че е изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал.

Докато топенето на ледниците е широко изследвано, малко научно внимание е обърнато на ледниците в най-високите точки на планетата, твърдят изследователите в изследването, публикувано в Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Екип от учени и алпинисти, включително шестима от университета в Мейн, посетиха ледника през 2019 г. и събраха проби от ледено ядро ​​с дължина 10 метра. Те също така инсталираха двете най-високи автоматични метеорологични станции в света, за да събират данни и да отговорят на въпрос: повлияни ли са най-недостъпните ледници на Земята от свързаното с човека изменение на климата?

„Отговорът е категорично „да“ и е много значим от края на 90-те години на миналия век“, казва Пол Майевски, ръководител на експедицията и директор на Института по изменение на климата в Университета на Мейн.

Изследователите казват, че констатациите не само потвърждават, че изменението на климата, причинено от човека, е достигнало най-високите точки на Земята, но също така нарушава критичния баланс, който осигуряват покритите със сняг повърхности.

„Това е пълна промяна от преживяното в тази област, вероятно през целия период на окупация от хора в планините“, казва Маевски пред CNN.

Изследването показа, че след като ледът на ледника се разкрие, той е загубил около 55 метра лед за четвърт век. Изследователите отбелязват, че ледникът се е превърнал от съставен от снежна покривка в предимно лед и тази промяна може би е започнала през 50-те години на миналия век. Но загубата на лед е най-интензивна от края на 90-те години.

Тази трансформация в лед означава, че ледникът вече не може да отразява радиацията от слънцето, което прави топенето му по-бързо.

Моделните симулации показват, че поради екстремното излагане на слънчева радиация, топенето или изпаряването в този регион може да се ускори с коефициент повече от 20, след като снежната покривка се трансформира в лед. Спад в нивата на относителна влажност и по-силните ветрове също са фактори.

В допълнение към всички въздействия върху тези, които зависят от водата от ледниците, сегашната скорост на топене също би направила експедициите на връх Еверест по-предизвикателни, тъй като снежната и ледената покривка се изтъняват още повече през следващите десетилетия.

„Полярните мечки са емблематичният символ за затоплянето на Арктика и загубата на морски лед“, казва Маевски. „Надяваме се, че това, което се случи високо на Еверест, ще бъде още едно емблематично обаждане и демонстрация.“

Експедицията през 2019 г. постави три световни рекорда на Гинес: най-високото ледено ядро, взето на 8 020 метра, най-високата микропластмаса, открита на сушата, която вероятно е от дрехи или палатки, намерена на 8 440 метра; и най-високата метеорологична станция на сушата, инсталирана на „Балкон“, хребет, разположен на 8430 метра над морското равнище.

Станцията е първата, инсталирана в така наречената „зона на смъртта“ заради опасните си условия за туризъм – това е зоната над 8000 метра, където няма достатъчно кислород, за да се поддържа живот извън кратки периоди от време.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top