ТРИБУНА

България се оказа първа по брой убити хора на пътя

Преди няколко дни на столичен булевард бе блъснато дете на добре на доста добре осветена и обозначена според правилата пешеходна пътека.

Според пътни експерти, тази пътека си има история и на нея преди време е бил блъснат университетски преподавател.

„Самият булевард е прав и вероятно трябва да се вземат мерки за ограничаване на скоростта преди самата пешеходна пътека“, обясни пред Нова тв председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

„Продължаваме да водим първенството в Европа по отношение убити на пътя на 1 млн. жители. Интегрираният подход „Визия Нула“ не се изпълнява, макар да беше приет като политика“, заяви от своя страна експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Според него този принцип е подчинен на няколко неща. В него отговарят както участниците в движението, както и проектантите на движението. Този принцип е подчинен на това, че човек прави грешки, че човешкото тяло много лесно се подрежда, че безопасността е споделена отговорност между участниците в движението и тези, които създават условията и, че всички трябва да са на високо ниво. Тези показатели ги следим от семейството, училището, учебните форми и навсякъде виждаме, че имаме пропуски.

„Важно е и състоянието на пътната инфраструктура“, подчерта от своя страна Тодоров и допълни, че инфраструктурата ни е длъжник на пътната безопасност.

По думите на Кесяков контролът е важен. „Той контролира слабостите на шофьорите, но не може да обучи шофьорите“, категоричен е той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top