ТРИБУНА

Премиерите на България и Албания обсъдиха казуса между София и Скопие

Янев заяви, че се надява, че българската позиция по темата с Република Северна Македония вече е по-добре комуникирана

Проблемите между България и Република Северна Македония трябва да се решат без намеса, двустранно. Това заяви служебният премиер, който посрещна снощи албанския министър-председател Еди Рама, цитиран от БНР.

Двамата декларираха, че българо-албанските отношения са много добри. Янев призна, че казусът между София и Скопие слага прът и в европейския път на Албания, тъй като засега Скопие и Тирана вървят заедно по пътя към Европейския съюз.

„Албания вярва, че народите на България и Република Северна Македония са близки“, заяви премиерът Еди Рама, който след като описа добрите българо-албански отношения на родния си албански език, предпочете да говори на английски език по темата за Скопие.

„От абсолютна важност за Албания е да видим този казус решен. Напълно наясно сме, че това е много чувствителен въпрос и тук, и в нашата братска държава Република Северна Македония. В същото време ние сме въвлечени в това и то по принудителен начин“, каза Рама.

От своя страна служебният премиер Стефан Янев заяви, че се надява, че българската позиция по темата с Република Северна Македония вече е по-добре комуникирана:

„Както сред европейските ни партньори, така и в Албания е добре позната и добре комуникирана, така че да не се получава ефектът на едно негативно целенасочено говорене, да се пренася съответно в съответните общества и да се създава негативно усещане, че България прави нещо неправилно“.

Въпреки това Янев призна:

„Позицията на България по отношение на Република Северна Македония до известна степен е и препятствие пред перспективата на Албания бързо да върви по пътя“.

Според Стефан Янев различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация. Теза, която подкрепи и албанският премиер Еди Рама, който допълни, че Тирана подкрепя еднакво и София, и Скопие:

“ Не вярвам, че в действителност другите могат да направят или да заменят това, което се очаква от двете страни и те трябва да стигнат до там. Надявам се това да се случи скоро.“

След края на изявленията Стефан Янев попита колегата си дали има проблем с превода, за да е избрал да говори на английски език, а Еди Рама подчерта, че е прибегнал до този подход, за да е сигурен, че няма да има неправилни тълкувания от страна на представители на Република Северна Македония.

blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top