ТРИБУНА

Шпигел: Тайник с оръжия на Хамас е намерен в България

България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия, съобщи „Шпигел“.

„В южната част на България в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на „Хамас“ срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин“, посочва „Шпигел“, позовавайки се на източници от Федералната служба на германската криминална полиция.

Някои от намерените оръжията са били частично неизползваеми заради ръжда.

Информацията за тайника за оръжие е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четирима палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември миналата година. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на „Хамас“ в Европа.

Задържаните са идентифицирани като Абделхамид Ал А. (45г.) и Ибрахим Ел-Р. (41г.), и двамата родени в Ливан, 34-годишният египтянин Мохамед Б. и 56-годишният нидерландски гражданин Назих Р.

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните.

Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е „заровено в торба под дърво“.

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията не е потвърдена.

При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Намерените в България обаче показват, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа.

Германските и европейските прокурори са информирани от израелските тайни служби за предполагаеми терористични планове на членове на бойното крило на „Хамас“.

Източник: БГНЕС, NOVA

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top