ДНЕС

Полицаите с още 50% към заплатата си при извънреден труд

Полицаите и пожарникарите да вземат още 50% от основната си заплата, ако работят извън установеното време до 70 часа на три месеца и 280 часа годишно да се отчита като извънрден. Промените в Закона за МВР бяха подкрепени спешно от тристранката вчера, само ден след като текстовете бяха внесени в парламента от Пламен Нунев и депутати от ГЕРБ.

За държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен отпуск до 12 дни за положен труд над установеното работно време. Полицаите работят на ненормиран работен ден и често над установеното време в работни дни, който не се зачита за извънреден и не може да се компенсира с пари. Заради пандемията и протестите пък те са натоварени допълнително.

Законопроектът предвижда и по-големи парични възнаграждения при отличия за благодарност. При награждаване от министъра, зам.-министрите и главния секретар на МВР се планира то да стане 250 лв. При награждаване от ръководителите на структури в МВР от вносителите искат увеличаване на максималния размер от до 120 лв. на до 170 лв.

Това ще струва около 65 млн лв., показват сметките на ГЕРБ. С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top