ДНЕС

Мария Габриел: До юли стартират клиничните тестове за ваксина срещу COVID-19

През юни-юли ще стартират първите клинични тестовете за ваксина срещу COVID-19. Това заяви  еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Тя обясни, че една ваксина в нормално време се разработва с години, докато мине през всички клинични тестове. В началото се започвало с животни, после с групи от 200 човека, но ваксината трябва да достигне през хиляди, за да може да премине всички етапи. „В Европа в момента наблюдаваме в безпрецедентна мобилизация на научните изследователи и бизнеса за това Европа да направи, така че ваксината, която ще намерим и произведем да бъде за всички хора в целия свят. По това се разграничаваме от други държави”, каза еврокомисарят. Тя посочи, че Европейската комисия има подкрепата на водещи европейски държави. „Част от тях вече са готови юни и юли да започнат клинични тестове с по-големи групи от хора. Юни – юли стартират първите клинични тестовете с първите 200 човека и след това ще видим как те ще протекат”, заяви Габриел.

Еврокомисарят обясни, че паралелно вървяла и странична работа с националните регулатори. Габриел даде за пример компания в Германия, която е получила положително мнение от етична комисия. „Имаме работа с Европейката агенция по лекарствата, защото правилата са много строги. Става въпрос за човешки живот, не бива да се заблуждаваме, че заради скъсеното времето ще пренебрегнем някой аспект.”, допълни еврокомисарят. Тя подчерта, че научните изследователи имат подкрепата ѝ. „От началото на кризата сме мобилизирали с екипа ми над 380 млн. евро, за да ги подкрепим, за да могат да усещат, че техният дом е Европа и са независими, защото натискът върху тях от други държави е голям, но вече с ексклузивност на ваксината.”, заяви Габриел и подчерта, че Европа има подкрепа на Европейската комисия. „В тази криза няма изход освен ако не си сътрудничим, не си координираме действията, не обменяме данни”, каза още еврокомисарят.

В борбата срещу коронавируса били включени и два допълнителни европейски инструмента. Единият е от преди два дни – Европейска платформа за споделяне на данни. „За първи път в цяла Европа научните изследователи могат да споделят цялата информация, която имат, така че по –бързо да се намери ваксина, диагностични тестове и лечение.”, обясни Габриел. Така всеки има достъп до изследванията на другите учени и може да използва част от тях. Вторият инструмент е свързан със суперкомпютърните центрове, които също се включат в борбата с вируса. „Благодарение на суперкомпютрите много голяма част от традиционни периоди, които отнемат време, могат да бъдат ускорени”, разясни еврокомисарят. Така учените могат да проверят как реагират вирусът на определени лекарствени елементи. „Изход от ситуацията има само с две неща, които са под моя пряка отговорност – намиране на лечение и ваксина. Това е изцяло в областта на научните изследвания.”, заяви Габриел.

Преди 6 месеца 18 проекта бяха селектирани и 140 научни екипи от цяла Европа работят вече втори месец по направленията тестове, лечение и ваксини, припомни еврокомисарят. „За мен беше важно нашите учени да се присъединят към вече стартиралите екипи. Дори и тези научни изследователи, които не са били селектирани в 18-те проекта, могат да се присъединят, да споделят данни и да използват постигнатото от други”, обясни тя.

Над 11 000 са се регистрирали до този момент за първия паневропейски хекатон, посочи Мария Габриел. Той ще стартира на 24-26 април в рамките на 48 часа. „Нека програмистите и иноваторите, които имат идеи в областта на здравеопазването, дистанционно обучение, финансови инструменти, социално сближаване в контекста на тази криза, да ни представят идеите си. Това, от което имаме нужда, е иновации.”, призова еврокомисарят. Тя допълни, че целта е да се предложат идеи, с които да се справим по-бързо с предизвикателствата с коронавируза. Например, вентилатор, който може да бъде произведен в големи количества по-бързо и по-евтино или как дистанционното обучение да обхване децата, които в момента нямат достъп до него. „Трябват ни такъв тип идеи, които да са достъпни след това за всички и много бързо да могат да бъдат пренасяни в голям мащаб.”, посочи Габриел. След като приключат 48-те часа, победителите ще могат да се присъединят към платформата на Европейския иновационен съвет, който ще им даде достъп до инвеститори. Еврокомисарят припомни, че само преди 4 седмици е получила над 4000 предложения за европейски стартъпи, от които на 1400 били пряко свързани с коронавируса. „Сега е важно много бързо да направи връзката с инвеститорите и тези идеи да бъдат реализирани, така че да носят полза. Тук става въпрос за здравето и живота на хората.”, каза още Габриел.

Според еврокомисарят в началото се е усетила необходимостта от по-бърза и адекватна реакция, но сега комисията била на всички фронтове и всички възможности средства, които могат да бъдат мобилизирани са на разположение на държавите членки. „Важно е да запазим работните места и да продължим да правим така, че капацитетът на здравната ни система да понася голямата тежест. Само с наука, образование и култура можем да намерим дълготраен изход от тази ситуация.”, заяви еврокомисарят.

 

/bTV

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top