ДНЕС

ГЕРБ предлага: Дрогираните шофьори до 8 г. на топло, колата на трупчета за 5 г.

Прекратяване на регистрацията на колите за 5 години на дрогирани шофьори и отнемане на книжката им за по-дълъг период от време. Освен това вместо от 1 до 6 години пияни или дрогирани водачи, да се наказват със затвор от 2 до 8 години, ако са причини средна или тежка повреда. Такива поправки в НК и в закона за движение по пътищата ще внесат още утре депутатите от ГЕРБ, стана ясно от коментар на народния представител Десислава Атанасова пред bTV.

Предложенията идват няколко дни след трагичната катастрофа, отнела живота на журналиста Милен Цветков, причинена от 22-годишният Кристиан Николов, който е седнал зад волана след употреба на наркотици.

Атанасова поясни, че в сряда в ГЕРБ са коментирали нуждата НК и Законът за движението по пътищата да бъдат спешно променени и още в четвъртък сутринта текстовете ще бъдат внесени.

С тях се предвижда увеличение на санкциите. Завишава се и долният праг за наказания на шофьори, когато е причинена смърт. Вместо от 3 до 15 години зад решетките, те да се санкционират от 5 до 15 години.

Когато един водач е употребил наркотици или алкохол над 1,2 промила, но не е причинил наранявани и няма последици, той да се наказва със затвор от 1 до 5 години, вместо досегашните от 1 до 3 години. А при повторно нарушение – от 2 до 6 години затвор.

Наред с НК от ГЕРБ предлагат и поправки в закона за движението по пътищата, където прецезират текстовет за прекратяването на регистрацията на колите и отнемането на книжките на водачи, употребили наркотици и алкохол.

Обмисляли ли са и друга мярка, която обаче все още е в процес на избистряне и първо ще бъде подложена на обществен дебат. Идеята е всички, който са осъдени за пречинени произшествие на пътя след употреба на алкохол или дрга, да

изтърпяват наказанието си или част от него в психиатричната болница на затвора.

От ГЕРБ получили уверение от правосъдния министър Данаил Кирилов, че може да се мисли в тази посока и да се направи подобна реформа, така че затворите да се сдобият с психиатрични болници  и зависимите да прекарват там поне 1 година, където да се лекуват.

Атанасова коментира още и бойкота на ГЕРБ на последното заседание на НС. тя увери, че това не било спонтанно решение или на инат. От думите й стана ясно, че следващата седмица ще има насрочено друго заседание на НС, след като БСП вече внесоха ново искане за изслушване на премиера Бойко Борисов. Все още от ГЕРБ обаче не са решили как ще действат. Дали ще влязат в зала зависело дали има други закони, които да се гледат и не търпят отлагане.

В сряда стана ясно още, че Кристиан Николов ще се сдобие с възможно най-тежкото обвинение от прокуратурата за умишлено причиняване на смърт.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top