ДНЕС

4-годишните деца задължително на предучилищна от догодина

Предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от следващата учебна година – 2020/2021 г.. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Той добави, че това е записано в разпоредбата за държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министърът на образованието припомни, че въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност. През това време не са получавали допълнителни средства.

От началото на учебната година има допълнително 6 500 деца, които са записани в образователната система за задължителна предучилищна и училищна възраст, отбеляза още министърът на образованието.

„Това е доста по-малко в сравнение с предходните години. Предходните две години имахме общо 42 500 деца, които бяха записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани. Освен това имаме и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000“, допълни още министър Вълчев.

Красимир Вълчев посочи няколко фактора, които повлияли върху работата на механизма, сред тях и „напрежението, създадено от целенасочените кампании и слухове за отнемаме на деца“.

„Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират“, заяви на срещата министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя изтъкна, че усилията на държавата не са да се отнемат децата. Те са насочени към точно обратното – за подпомагане на семействата на тези деца и защита на правата на онези деца, които не могат да получат адекватна защита от семействата, в които живеят.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в рамките на днешната среща е било отчетено, че е необходима вторична мобилизация за предотвратяване на отпадането на деца в задължителна училищна възраст.

Според него са необходими повече усилия на терен. Затова е взето решение да се правят и зимни обходи, въпреки че не е началото на учебната година. Според него допълнително трябва да се разшири спектърът от действия, които се предприемат, като основен фокус трябва да бъде превенцията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top