ДНЕС

Над 160 000 млади българи нито работят, нито учат

Над 160 млади българи нито работят, нито учат, сочи статистика на Българската стопанска камара.

Днес организацията обяви резултатите от традиционното си допитване до своите членове относно състоянието на бизнес средата у нас. Като най-голяма пречка в работата на бизнеса се посочва липсата на квалифицирана работна ръка, коментира председателят на БСК Радосвет Радев.

Близо 70% от анкетираните предприемачи посочват именно това като основен проблем.

Запазва се тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав (най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения).

Тежката бюрокрация е приблем е за 60,2 на сто от запитаните, за 59,1 на сто – корупцията. 18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, добави Радосвет Радев.

Бизнесът продължава да държи на идеята първите три дни от болничните да не се изплащат. 80% от членовете на БСК одобряват предложението, което срещна силен отпор от страна на синдикатите, опозицията и обществото и бе оттеглено от страна на управляващите. Заради отказа от това решение, бизнесът отказа да участват в последните заседания на Тристранния съвет.

Привличането на работници от трети страни също е сред приоритетие на бизнеса. 63% одобряват приетите процедури, с които тези възможности се улесняват.

Забелязва се сериозно колебание сред работодателите по отношение на присъединяването на България към Еврозоната.  41% подкрепят, 39% са против, а 20 на сто се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63% от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати), а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира още председателят на БСК.

Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена – 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top