ТРИБУНА

Държавата даде пожизнена пенсия на Лили Иванова

Примата на българската естрада Лили Иванова ще получава пожизнена пенсия от държавата в размер на 700 лв месечно, за особените си заслуги към българската държава и нацията. Това реши на заседание днес Министерският съвет.

Предложението, изпълнителката на „Ветрове“ да получи пожизнено държавна парична награда, заедно с още седем свои колеги, беше внесено за разглеждане от министъра на културата Боил Банов. Иванова ще се радва на

най-високия възможен размер на тази финансова помощ.

Заедно с нея, бяха номинирани и одобрени още проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет и Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Припомняме, че само преди два месеца Маргарита Хранова направи публично достояние отказа на комисията към Министерството на културата, която изготвя номиниациите, да я включи в списъка с предложения за тази пожизнена пенсия. Кандидатурата на изпълнителката на „Устрем“ е подадена от Съюза на българските музикални и танцови дейци и е разгледана от 15-членната комисия още в края на 2016 г., когато при тайното гласуване тя е била отхвърлена. Оказва се, че комисията не е длъжна да уведомява за решенията си самите артисти, а има ангажимент да информира само съюзите и сдруженията, които са ги номинирали. Така Марги Хранова разбира, че не е одобрена едва преди 2 месеца. Още тогава тя заяви, че е обидена и не би подала документите си отново (по закон има право да го направи три години след отказа).

Членовете на комисията, която заседава 3-4 пъти годишно, според броя на кандидатите, се пазят в анонимност за да не се упражнява натиск върху тях. Те гласуват тайно, като това ги освобождава и от аргументиране на решенията си. В нея има само трима представители от Министерството на културата, които изпълняват основно административни функции, а останалите са от различни съсловни сдружения като съюзите на българските композитори, музикални и танцови дейци, филмови дейци, артисти, писатели, художници, Асоциацията на археолозите и Сдружението на музеите.

На въпроса на „Монитор“ защо Лили Иванова заслужава, а Маргарита хранова – не, такава пенсия от пресцентъра на Министерството отговориха: „Министерството на културата не коментира решения, взети от независима Комисия, сформирана по Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията“, като добави: „Министерството на културата само администрира взетите решенията.“

На същото заседание днес Правителството прие да предложи на президента, да удостои Кирил Маричков с орден „Стара планина“ – първа степен  за изключително големите му заслуги за развитието на българската култура и изкуство. Честта беше указана на рок легендата само ден след като навърши 75 години и ги отпразнува с голям концерт в зала 1 на НДК. „Щурецът“ събра приятели и колеги от всички поколения и заедно със супер групата си „Фондацията“ направи тричасово шоу с три биса, което вдигна на крака препълнената до горе емблематична зала. До него на сцената, навръх празника му, застанаха Наско от БТР, Васил Гюров, група JEREMY?, Валди Тотев и Георги Марков от „Щурците“. След знаменитият спектакъл, притежателите на ВИП билети и приятелите на Маричков се събраха в „Клуб 1“, където представители на НДК изненадаха музиканта със специална торта. Неуморният артист обяви, че следващият му голям концерт ще е на 26 май 2020 г. на Лятна сцена НДК.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top