ДНЕС

Цацаров отговори на Мая Манолова за сигнала за купуване на ромските гласове

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати отговор на сигнал от инициативния комитет, издигнал кандидатурата за кмет на Мая Манолова, в който се твърди за масово купуване и продаване на гласове в ромските квартали на София.

„Настоятелно моля да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни автомобили в ромските квартали на София на 3 ноември от 7:00 до 20:00 ч., за да констатират купуването на гласове, което се готви“, пише до държавното обвинение председателят на инициативния комитет зад Манолова – Никола Вапцаров.

В писмото на Инициативния комитет на Мая Манолова се твърди още, че в изборния ден на 27 октомври „станахме свидетели на безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат Йорданка Фандъкова – това се извърши в избирателните секции с преобладаващо ромско население в квартал Филиповци, Красна Поляна, Люлин, Слатина и другите покрайнини на София“.

С искане за прокурори и разследващи полицаи във всички т.нар ромски секции в София по време на балотажа се обърнаха към Сотир Цацаров от Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София. В разпространен до медиите отговор, от офиса на обвинител №1 посочиха, че екипът на опозиционния кандидат-кмет не е дал никакви конкретни данни за търговия с гласове.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн.

Организацията на работа на прокуратурата за местните избори е утвърдена от главния прокурор и се координира от междуведомственото звено на МВР, ДАНС и прокуратурата, обяснява Цацаров в отговора си. Той допълва, че в деня за размисъл дежурни прокурори има от 8:30 до 18:00, а в деня на вота – от началото на изборния ден до час след приключването му.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове“ в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите“, отбелязва Цацаров.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top