ТРИБУНА

За ЧРД – Борисов наблюдава бойните стрелби край Шабла и разпореди: Пуцайте

Премиерът Бойко Борисов, който днес празнува 60-годишен юбилей, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия на полигона край Шабла.

Учението включваше още съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски „Шабла – 2019 г.“

Стрелбите бяха наблюдавани и от делегация от Република Сърбия, водена от министъра на отбраната Александър Вулин, заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман, командира на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси бригаден генерал Джими Кол, представители на държавни институции, висши генерали и офицери от Българската армия и от армиите на страните-участнички в учението САЩ и Сърбия.

Преди началото на учението премиерът Борисов и официалните гости бяха приветсвани от почетен караул. Беше изсвирен химнът на България, след което под звуците на военни маршове войниците преминаха под строй и се отправиха към местата за стрелби.

Министър-председателят също се отправи към определеното място за наблюдение на учението, като се спираше пред бойните машини и разпитваше войниците и командирите им за техниката. „Гледай каква огнева мощ. Както викат сърбите – пуцай“, остана доволен Бойко Борисов.

По случай рождения ден на премиера от Военновъздушните сили на Българската армия му подариха пистолет „Макаров“.

„Това летец да не си сега в момента. Гледай ракетата как го търси. Няма отърване“, коментира Бойко Борисов пусковете на ракетите.

„На румънците казали ли сте, че водим учения, че преди няколко години Траян Басеску се чудеше какво става. Радарите им сигурно се въртят сега. А от Севастопол наблюдават ли ни сега? Предупредени са, нали?. Трябва да се спазват всички мерки за сигурност“, категоричен беше министър-председателят.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top