TV

25 хиляди поискаха промяна сега (ОБЗОР)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, News24-bg.com

Оператор: Матей ИВАНОВ, News24-bg.com

Оператор: Борислав ГАНЧЕВ, News24-bg.com

Десетки хиляди българи от цялата страна се включиха в шествието по случай 1 май, организирано от БСП. Огромната колона с червени знамена, балони и транспаранти „Победа“ потегли от пл. „Ал. Невски“ по ул. „Раковска“. Шествието Продължи по бул. „Дондуков“ и завърши с митинг пред „триъгълника на властта“, предаде репортерът на Информационна агенция News24-bg.com TV Тодор Стефанов който последи събитието на деня през цялото време.

Благодаря ви, че дойдохте тук. Имаме вяра и надежда, че може да има справедливост сега. Днес е началото на края на управлението на ГЕРБ. На добър час„!, обърна се към хората лидерът на БСП Корнелия Нинова, която даде началото на шествието, видя на място News24-bg.com TV.

Кандидатите на левицата за евродепутати поведоха колоната, вижда се от живото включване на нашия екип на място.

Искаме европейски доходи!“, гласеше един от транспарантите, които протестиращите носеха.

Справедливост и достойнство сега„, бе призивът на втория голям плакат.

Корнелия Нинова се обърна към симпатизантите и членовете на БСП с призива „Покажете силата си на 26-ти май и гласувайте за справедливост сега„.

Тя поздрави хилядите, пристигнали за митинга от Варна, Бургас, Благоевград, Враца, Стара Загора, Ловеч и Плевен, Смолян и София.

Нинова припомни, че днес почитаме и героизма на участниците в Априлското въстание. Въстание на българския дух и на любовта към свобода на българския народ. Днес, тук сме хиляди и още хиляди ни гледат и слушат в България и чужбина. Събра ни миналото, в което милиони работници от цял свят на този ден излизат на улицата, за да търсят правото си на 8-часов работен ден и справедливо заплащане. Събра ни и настоящето, защото днес, в 21-ви век, в България има бели роби на труда. Днес, в 21-ви век, в България има десетки хиляди работещи бедни, не скри черната статистика Нинова.

Но най-вече ни събра бъдещето, продължи лидерът на левицата. Общата ни воля е да променим това. Защото днес- учители, земеделци, малък бизнес, монтьори, механици, миньори, учени живеят зле, категорична бе Корнелия Нинова.

Над един милион и половина българи живеят под прага на бедност от 340 лева, а десет човека от властта си направиха луксозни къщи за гости, построени с наши пари, откраднаха ги от нас. Семействата на болни в Ямбол ги качват на ръце до третия етаж на болницата, но Цветанов го качва личен асансьор директно в лъскавия му хол. Били създали нов стандарт за морал в политиката – подават оставки. Подават оставки, остават с апартаменти, обобщи още Нинова.

Тя нарече моралът на ГЕРБ  „Апартаментен морал“.

10 години ГЕРБ създават модел, в който властта и парите победиха закона. Модел, в който едноличният режим на Борисов съсипа институциите. Алчността заличи справедливостта. Бездушието уби солидарността, задкулисието унищожи истината. Паралелната държава завзе истинската, описа тежката ситуация в родината ни Нинова.

Тя цитира „Приказка за стълбака“ на Христо Смирненски.

И подчерта, че ГЕРБ не се качват по стълбата, а пробват да излетят с асансьори.

Там, от високото, виждат, че народът живее добре, в благоденствие и е щастлив. Подмяна. Подменят истината за живота ни- подмяна на фактите, на учебниците, на паметта, на историята ни, на българщината. И вчера, в навечерието на годишнината от Априлското въстание, някой ни убеждаваше, че нямало турско робство, добави лидерът на БСП.

В България е имало турско робство и Руско-турска Освободителна война, уважаеми управляващи. Не променяйте историята на българина. Подменят всичко, ще се опитат да подменят и изборите, да ви купят, да ви сплашат, да манипулира резултата, предупреди Корнелия Нинова.

Единственият начин да ги спрем е масово, всички да излезем и да гласуваме на 26-ти май, бе призивът й.

Знаем, че мнозина от вас не вярват в европейските избори. Далечни са им, чужди са им. Някои мислят, че изпращаме там високо платени чиновници. Зависи от нас – какви хора ще изберем. Други мислят, че Европа не може да подобри доходите ни. Може, ако нашите хора се преборят за минимална европейска заплата и пенсия. Смятате, че Европа не може да помогне на децата ви да не заминават, обърна се Нинова към хилядите пред сцената. И продължи: Може, ако се преборим за младежката гаранция, за културния чек, за образование и работа на младите хора. Отчаяни сте, че няма справедливост и правосъдие. Може и да има. Може да има и в Европа, ако създадем европейска прокуратура и подкрепим госпожа Кьовеши за главен прокурор. Ето защо, 26-ти е изключително важна дата. Правителството на ГЕРБ, ОП и ДПС ни отдалечават всеки ден от това, за което ви говоря – за нашите български и европейски ценности. ГЕРБ избраха слоган – „Европа ни чува“. Да тя ги чу, но и ги видя. И им отговори – няма да бъдем приети скоро в Шенген, дори  по въздух и вода, както обещаваше Борисов. Няма да бъде свалено наблюдението върху правосъдната система, защото не е ефективна. „Граждани за европейско развитие на България“ ни отнемат европейското бъдеще всеки ден. Затова можем да спрем подмяната и безперспективността. Можем да направим промяната – на 26-ти. Но да направим промяна и тук, в България. Победата ни над ГЕРБ ще означава връщане на държавността, върховенството на закона и правосъдие еднакво за всички, икономика и производство, съдържателно образование, достъпно здравеопазване, достойни доходи. Ние уважаваме всички партии, уважаваме свободния избор на всеки българин, но нека си кажем истината – единствената партия, която може да победи ГЕРБ на тези избори и да сложи началото на промяната в България, е БСП, убедена е Корнелия Нинова.

Тя завърши речта си с думите: Ако искате тази промяна да започне, подкрепете ни на 26-ти май с бюлетина номер 18. Ние не сме идеални, знаем го. Но три години се борим срещу модела на прехода, срещу статуквото и задкулисието. Не успяха да ни купят с постове, не успяха да ни купят с пари. Искаме да продължим и знаем как да подредим държавата. Нека се съберем достойни и честни българи – да не позволяваме да ни разделят и владеят поотделно. Нека заедно, на 26-ти, да си върнем обратно достойнството на народ, който е бил люлка на европейската цивилизация. Да си отвоюваме свободата от политико-олигархичния октопод, който е задушил държавата и семействата ни. Всичко е във вашите ръце. Не се страхувайте, вдигнете глава и вярвайте в себе си – вярвайте, че сте сила. Покажете я на 26 май. Гласувайте  за справедливост – сега! Победа!

*Репортажът с видеото е с подкрепата на студио МедиуМ към 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top