TV

Елена Йончева: Дойде време България да поведе своята битка за справедливост (ОБНОВЕНА)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, News24-bg.com

Оператор: Матей ИВАНОВ, News24-bg.com

Оператор: Борислав ГАНЧЕВ, News24-bg.com

Събрали сме се над 25 000 души на 1 май, защото дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и за своята свобода. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева по време на митинг-протеста по повод Международния ден на труда.

Вече 12 година сме част от ЕС, но въобще не се доближава до Европа. Борисов захвърли България в кьошето на ЕС и е на път да я извади от Европа. Взехме всички възможни последни места във всяка една сфера. Днес имаме авторитарно управление и единствено нашето членство в ЕС ни спасява от диктатурата, категорична бе Йончева. Тя подчерта, че в България вече 10 години управлява „бандата на Бойко“, но тя е на път да се разпадне, защото всички виждат машината за грабеж, която тя е организирала. 

Тази банда превърна общините във феодални владения, където човек, ако не е близък до властта, не може да успее. Работещи българи са превърнати в работещи бедни. 40% от населението на България са на прага на социалното изключване и това е констатация на ЕК, каза още водачът на листата на „БСП за България“.

Превърнали в държава, в която ако нямаш пари, не можеш да получиш добро здравеопазване. Защото и здравеопазването вече е бизнес или акт на милосърдие. 

Какво става със свободата на медиите? Само преди 11 години бяхме на едно място с Франция, днес сме извън Европа, припомни журналистката. Европа ни казва, че организираната престъпност и властта са едно и също нещо и еднакво мачкат медиите в България, допълни тя.

И предупреди, че властта вече си изградила лостовете, чрез които вади „голямата бухалка“ за всеки, който се осмели да изобличи корупционните практики на шайката. Държавните институции са се превърнали в тази бухалка. Така, както в началото на 90-те години Борисов изваждаше малката бухалка, допълни тя.

Снимка: Емилия Костадинова / проф. Георги Михайлов

Докога ще продължава гаврата с трудещите се в здравеопазването?. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов от трибуната.

Той подчерта, че независимо от прекрасните лекари, от чудесните медицински сестри и всички, които са ангажирани в българското здравеопазване, е изключително тежко.

Днес, на 1-ви май, искаме да попитаме високо – докога ще продължава гаврата с българските медицински сестри, чиито доходи са приравнени към най-ниските в страната? Докога младите български лекари ще бъдат принудени да напускат България, а тези, които остават тук, да работят на два или повече договора, за да издържат своите деца и семейства? Докога ще гаснат общинските болници? Докога привилегия на едни лечебни заведения ще бъде да лекуват по скъпи високоплатени пътеки, а здравно неосигурените, тежко болните, безперспективните ще бъдат задача на други? Докога от пазара ще изчезват лекарства за социално значими заболявания? Докога българските граждани с тежки заболявания, поради нелепи административни решения, няма да имат достъп месеци наред до сериозни изследвания за тяхното състояние? Докога ще бъдем първи по смъртност в ЕС и последни по продължителност на живота?, гласеше посланието на проф. Михайлов.

Той припомни, че левицата е посочила своите решения на проблемите в здравеопазването във „Визия за България“. Но за да се случи реформата, пътят минава през изборите на 26 май. Затова гласувайте с номер 18, за да се сбъдне вашата справедливост, вашата сила и да бъде вашата победа, призова проф. Георги Михайлов.

Снимка: Емилия Костадинова / Красимир Митов

След него микрофонът взе председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Лъжат ни непрекъснато. Писна ни да живеем в лъжа. Време е за промяна, да има човещина, да има справедливост, обърна се той към множеството.

Митов припомни, че на същата дата миналата година, хората отново са протестирали и са искали управляващите да чуят гласа на народа – че живее в мизерия, бедност, с най-ниските заплати, най-лошите условия на труд, лошо здравеопазване.

По думите му всички, които искат да си търсят правата, биват мачкани, уволнявани, малтретирани.

Нашата позиция затова все още е за оставка на това правителство, то не може да управлява България, категоричен бе той.

Митов заяви, че ръководеният от него синдикат е за увеличаване на доходите, нормално здравеопазване, прилични доходи за трудещите се в сферата на здравеопазването и да има достъп до него за всички пациенти.

По думите му изходът е един – на 26-ти май- всички пред урните. Ако са честни изборите, ще победи БСП. След това всички трябва да потърсим правата си за по-достоен живот, заключи Красимир Митов.

*Репортажът с видеото е с подкрепата на студио МедиуМ към 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top