ТРИБУНА

Йордан Цонев обяви „лоша новина“ за ГЕРБ: три вида избори догодина

Проектобюджетът за 2019 г. е ориентиран към това управляващите с парите на данъкоплатците да спечелят редовните европейски и местни избори догодина. Тази оценка направи депутатът от ДПС Йорзан Цонев пред Нова телевизия. Той предупреди, че има „лоша новина“ за ГЕРБ: Бюджетът „ще доведе и до трети избори и точно третите няма да спечелят“.

 

Депутатът от ДПС се аргументира с факта, че бюджетът не е съобразен с икономическия цикъл, прогнозира, че увеличените разходите ще напомпат инфлацията, ще се забави икономическият растеж, а това ще изяде увеличението както на пенсиите, така и на заплатите. По думите на депутата от ДПС увеличението на доходите на целеви групи също е предизборно и необосновано икономически, а градовете, управлявани от ГЕРБ, са превърнати в строителни площадки за разлика от други места.

 

Цонев подчерта, че офертата на движението към ГЕРБ да се откажат от коалицията с „Обединени патриоти“ и да управляват в малцинство с подкрепата на ДПС, вече не е валидна. Той добави, че партията му е поела курс към предсрочни избори, въпреки че все още не вижда алтернатива на сегашното управление. Повтори, че желанието на ДПС е да бъде изготвена програма за извеждане на страната от кризата с хоризонт от 10 г. с широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа, която да се изпълнява от партията, която дойде на власт.

 

„Ако спечели ГЕРБ, тя ще определи кой ще е министър-председател, ако спечели БСП – тя ще определи. Изборите ще посочат кой печели и спечелилият ще изпълнява тази програма“, каза Цонев. Той увери, че ДПС работи много активно по осъществяването на тази идея и изрази надежда, че медиите също могат да помогнат.

 

От думите му се разбра, че в сегашния парламент в началото на всяко заседание депутатите от ДПС ще изчакват управляващите да осигурят кворум и ще се регистрират след това. (Бел. ред. Последното заседание в петък се провали, защото депутатите от ДПС и БСП не се регистрираха, а управляващите не успяха да съберат необходимите по правилник 121 депутати). В същото време Цонев подчерта, че по теми, които попадат в предизборната програма на ДПС, движението ще гласува с управляващите. Той даде пример със законопроекта на БСП за отмяна на плоския данък, който партията му няма да подкрепи, както и с вече гласувания миналата седмица законопроект за собствеността на медиите, чиито вносители са самият Цонев, депутатът – издател Делян Пеевски и Велислава Кръстева.

 

Цонев повтори, че ДПС настоява за отстраняването на Валери Симеонов по морални съображения в знак на солидарност с майките на деца с увреждания, а иска оставката на целия кабинет с политически мотиви.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top