ТРИБУНА

Подкупите за българско гражданство били повече заради мудност, а не за фалшиви удостоверения

Повечето подкупи, давани в Държавната агенция за българите в чужбина, са за да изпълни институцията по-бързо процедурите по издаване на удостоверение за българско гражданство по произход. По-редки са случаите, в които прокуратурата е установила, че е даван подкуп за получаване на удостоверение от хора, които нямат български произход.

 

Това се разбра на специален брифинг, посветен на последната акция на спецпрокуратурата, в който участваха зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев и наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.

 

Те обявиха, че в агенцията има забавени над 20 хил. преписки. Имало три нива в схемата – посредници на най-ниско ниво, на средно ниво и такива на високо ниво, част от които е и ръководството на агенцията. С това Иван Гешев обясни, че от задържаните 20 души обвинения са повдигнати едва на четирима, тъй като специализираната прокуратура не се занимала с чистачки и портиери.

 

Повдигнатото на председателя на агенцията обвинение Петър Харалампиев е за 5 хил. евро, като той има пет вторични обвинения заради взети по 350 евро. Главният секретар на агенцията Красимир Томов е обвинен за взети 800 евро и 1500 евро. Отделно те имат обвинение за участие в организирана престъпна група. Само обвиняемите знаели колко пари са получили. Обвиненията били само за малка част от това, но така било по цял свят, оправда се Гешев. И даде пример с Ал Капоне, който бил извършил десетки убийства, а е бил осъден за неплащане на данъци. Причината е, че прокуратурата работи с това, което може да докаже. Другите двама, които са привлечени към наказателна отговорност, са български и сръбски граждани, които са посредници от високо, по думите на Гешев, ниво.

 

Предстои прокуратурата да поиска постоянния арест на трима от тях, тъй като четвъртият е пуснат под гаранция заради заболяване.

 

Гешев определи престъпната дейност като престъпление срещу българщината и националния интерес, защото заради немарливостта на агенцията хора, които помнели и знаели, че са българи, за разлика от някои с българско гражданство, са били принудени да плащат, за да получат по-бързо удостоверения за гражданство.

 

Зам. главният прокурор заяви, че не знае дали Харалампиев е наследил тази порочна практика, или той я е въвел, но това предстояло да се установи. Той обаче изрази предположение, че Харалампиев е поел поста в агенцията, за да извършва неправомерна дейност.

 

Гешев каза още, че по това разследване не са постъпвали сигнали от президента Румен Радев, както и няма данни да е замесена партията ВМРО или адресът на централата й. По-рано днес държавният глава коментира пред журналисти, че сигнали за злоупотреби в агенцията са постъпвали и в президентската институция и са били предадени в прокуратурата. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов пък съжали, че е предложил кандидатурата на Харалампиев за шеф на агенцията, но отрече партията му да се финансира с такива практики.

 

Гешев обясни, че за да няма теч на информация, до момента не са изисквани от други прокуратури дали до тях са подавани някакви сигнали, или те са извършвали проверки за сходна порочна дейности. И това предстояло да бъде направено.

 

Зам. главният прокурор определи като неверни „градските легенди“, че разследването е следствие от информация от чужди служби или чужди медии или заради намеса на Европейската комисия. Акцията била след получена от полицията в Кюстендил информация. Работата на прокуратурата е започнала през юли 2017 г. Като оперативната дейност е извършвана от служители на КПКОНПИ. Подчерта и, че не става дума за търговия с българско гражданство, а за сегмент от този процес. Тази престъпна дейност не била уникална за България, а се случвала в много страни и от Европейския съюз като Германия например.

 

На брифинга беше обяснено и как е действала схемата. Хората, които са искали да получат удостоверение за българско гражданство, са търсили контакт в България и са намирали посредници от ниско ниво. Искащите гражданство били от Бесарабия и Западните Балкани и по-рядко от Украйна. Сред тях нямало такива от Африка, Близкия изток или Азия. Парите са плащани най-често в евро. Като на един човек „услугата“струвала между 5 и 8 хил. евро, които били разпределяни по веригата, а до ръководството на агенцията стигали между 1000 и 1500 евро. Хората, които нямали български произход плащали повече пари. Удостоверенията, за които е било плащано, са издавани в същия ден като по принцип се чакало около година. Харалампиев е получавал парите в офиса си в агенцията, обясни още Гешев.

 

Това било най-сериозният случай на корупция по високите етажи на властта, без аналог в новата история, подчерта зам.-главният прокурор.

 

От думите на Гешев се разбра още, че хора от престъпната верига пазили много добър архив. Например човек от Кюстендил складирал бидони с документи. Засега той бил само свидетел, защото нямало установени данни за извършено престъпление.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top