ТРИБУНА

Управляващите приеха облекчения за строителство в земеделски земи

Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и в Наредбата за категоризиране на земеделските земи при промяна на тяхното предназначение. Така министрите значително облекчиха процедурите при промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди.

С промяната се намалява административната тежест за физическите и юридическите лица, които провеждат процедурата за промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди. Отпада и изискването при подаване на искане за утвърждаване на площадка за проектиране, инвеститорът да представя пред комисията проект на подробен устройствен план (ПУП).

Съгласно правителственото решение се намалява административната тежест върху гражданите и бизнеса при определянето на площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния поземлен фонд. Облекчени ще бъдат и процедурите при включването на земи в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), както и при провеждането на търгове за отдаване под наем или аренда на свободните земи от държавния поземлен фонд. По-лесно ще се осъществява и отдаването на заетите с трайни насаждения земеделски земи от държавния поземлен фонд.

Припомняме, че в началото на годината президентът Румен Радев наложи вето върху поправките, свързани точно със статута на земеделските земи. Въпреки това на 15 февруари Народното събрание отхвърли ветото на президента Радев. А поправките минаха заради „Обединени патриоти“ и по-точно – заради депутата Йордан Апостолов, чието семейство се занимава много сериозно със селскостопански бизнес.

Съгласно промените в Закона за опазване на земеделските земи, приети тогава от депутатите, в земите, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на практика до безкрай срокът да има инвестиционно намерение в земи със смесено предназначение, след като досега максималният срок беше 6 години и всъщност той изтече през миналата година. На закона беше наложено вето, с основен мотив, че при това положение собствениците на земи със смесено предназначение имат интерес да ги оставят да пустеят, докато някой не реши да строи.

Законопроектът беше оспорен след гражданско недоволство и протести. Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи граждани измененията „възкресяват“ вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове.

През май месец тази година парламентът прие окончателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

РЕДАКТОР: МИЛЕНА СЛАВКОВА

Actualno.com

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top