ТРИБУНА

Крие ли опасности периодичното гладуване?

Периодичното гладуване може да увеличи риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания.

Това показват данните от проучването на изследователи от Шанхайското училище по медицина Jiao Tong University в Китай. Периодичното гладуване е популярен модел на диета, който ограничава храненето до определен брой часове всеки ден, който може да варира от 4 до 12-часов времеви прозорец.

Предишни изследвания показват, че подобни хранителни модели могат да помогнат на хората да отслабнат и да понижат кръвното си налягане, но това проучване установи, че хората, които следват този режим на хранене, имат 91% по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания за период от осем години.

Анализът, представен на научните сесии на Американската кардиологична асоциация (AHA) в Чикаго в понеделник, който все още не е рецензиран или публикуван в академично списание, се основава на данни от Националното проучване на здравето и храненето на Центъра за контрол и превенция на заболяванията събрани между 2003 и 2018 г.

Изследователите са анализирали отговорите на около 20 000 възрастни, които са записали какво са яли в продължение на поне два дни, след което са разгледали кой е починал от сърдечно-съдови заболявания след период на проследяване от осем години.

Анализът установи също така, че има повишен риск от смърт при хора със сърдечно-съдови заболявания или рак, и че сред хората със съществуващи сърдечно-съдови заболявания продължителността на хранене между 8-10 часа на ден е свързана с 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт.

Victor Wenze Zhong, старши автор на изследването, каза, че констатациите са „изненадващи“, добавяйки: „Очаквахме, че дългосрочното хранене на осемчасово ограничено време ще бъде свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови проблеми и дори смърт. Бяхме изненадани да установим резултатите. Въпреки че този тип диета е популярна поради потенциалните си краткосрочни ползи, нашето изследване ясно показва, че в сравнение с типичния диапазон от време за хранене от 12-16 часа на ден, по-кратката продължителност на хранене не е свързана с по-дълъг живот. Изключително важно е пациентите, особено тези със съществуващи сърдечни заболявания или рак, да са наясно с връзката между осемчасов прозорец за хранене и повишен риск от сърдечно-съдова смърт. Констатациите от нашето проучване насърчават по-предпазлив, персонализиран подход към диетичните препоръки, като се гарантира, че те са съобразени със здравословното състояние на индивида и най-новите научни доказателства.“

Д-р Пам Тауб, кардиолог от UC San Diego Health, каза, че нейните пациенти са видели „невероятни ползи“ от режимите на гладуване, преди да заключи: „Бих продължила да го правя и препоръчвам. За хората, които прилагат периодично гладуване, техните индивидуални резултати говорят сами за себе си. Повечето хора, които извършват периодично гладуване, причината да го продължат е, че виждат намаляване на теглото си. Те виждат намаляване на кръвното налягане. Имат и подобрение в своя LDL холестерол.“

Превод: GlasNews.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top