СВЯТ

Нетаняху: Израел е обвинен в геноцид, докато се бори срещу геноцида

Белият дом също заяви, че обвиненията в геноцид са неоснователни

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди започналото в Международния съд на ООН в Хага дело за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел. Междувременно жители на Газа се върнаха към сцените на пълно опустошение в северната част на анклава, откъдето израелските сили започнаха да се изтеглят.

Южна Африка обвинява Израел в нарушаване на конвенцията за геноцида от 1948 година, приета след масовото убийство на евреи по време на Холокоста, която задължава всички страни да гарантират, че това престъпление никога няма да се повтори. Израел твърди, че единственият му начин да се защити е чрез изкореняване на ислямистката групировка „Хамас“, която управлява Газа. Продължаващите вече три месеца израелски бомбардировки опустошиха голяма част от крайбрежния анклав. Повече от 23 000 души бяха убити, а почти цялото население от над 2 милиона палестинци е прогонено от домовете им. Израелската блокада рязко ограничи доставките на храна, гориво и лекарства и доведе до хуманитарна катастрофа.

В остро формулиран отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че „лицемерието на Южна Африка крещи до небесата“.

„Ние се борим с терористите, ние се борим с лъжите“, каза Нетаняху.

По думите му обвинението на Република Южна Африка спрямо Израел в геноцид е възможно само в свят, обърнат с главата надолу.

„Израел е обвинен в геноцид, докато се бори срещу геноцида“, каза още израелският премиер. Белият дом също заяви, че обвиненията в геноцид са неоснователни. Палестинците казаха, че се надяват съдът да спре войната.

От началото на новата година Израел обяви нова фаза във военните действия, като започна да свива силите си в северната част на Ивицата Газа, където започна офанзивата му. Боевете в южните райони се засилиха. Относителната тишина на север позволи на жителите да започнат да се стичат обратно в заличените градове, където намират лунен пейзаж и оскъдни следи от домовете си. /БНР/

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top