ДНЕС

Израел е готов за „малки паузи“ в боевете

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Газа се превръща в гробище за деца

Израел е готов да се съгласи на „малки паузи“ в боевете в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, но отново отхвърли възможността за прекратяване на огъня, съобщава БНР.

Въздушните удари на Израел по ивицата Газа се засилиха. Израелските военни твърдят, че те са насочени срещу инфраструктурата на радикалната групировка „Хамас“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остра критика заради увеличаващия се брой на загинали палестинци.

Израел би обмислил възможността за „малки тактически паузи“ в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ или да позволи извеждането на заложници, държани от бойците на Хамас. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в интервю за американска телевизия. Нетаняху заяви още, че страната му ще отговаря за сигурността в Ивицата Газа след края на конфликта в Близкия изток.

„Мисля, че Израел ще отговаря за цялостната ситуация по сигурността за неопределен период от време, защото виждаме какво става, когато това не е така. Имаме взрив от терор на Хамас в мащаб, който не можем да си представим“.

Междувременно израелските военни заявиха, че сухопътни войски вече са разположени „дълбоко в град Газа“. Военен говорител съобщи, че през последните 24 часа са били убити няколко командири на групировката „Хамас“. Двама от тях са сред отговорните за масовите убийства в Израел на 7 октомври. Унищожени са и няколко входа към подземни тунели. Много от тях се намират в близост до училища, болници и хуманитарни обекти, каза още говорителят. Открито е било и съоръжение с площадки за изстрелване на 50 ракети в близост до джамия.

По данни на палестинските здравни власти, контролирани от „Хамас“, броят на убитите палестинци от началото на войната е над 10 хиляди души, а 4000 от тях са деца. На този фон генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток и заяви, че Газа се превръща в гробище за деца. Той разкритикува и Израел, и „Хамас“ – съответно за бомбардировки на цивилно население, болници, бежански лагери, джамии, църкви и бази на ООН и за използване на цивилни като човешки щит и безразборен ракетен обстрел срещу Израел.

Съветът за сигурност на ООН снощи отново не успя да постигне съгласие по резолюция относно продължаващата вече месец война между Израел и „Хамас“. Повече от два часа продължиха обсъжданията при закрити врата, но различията не бяха преодолени.

Също снощи в телефонен разговор американският президент Джо Байдън е обсъдил с израелския премиер Нетаняху съдбата на заложниците, държани от „Хамас“, хуманитарната ситуацията в Газа и възможността за тактически паузи в конфликта.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top