ТРИБУНА

От 250 лв. до 600 лв. за застраховка „Гражданска отговорност“

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се увеличи от този месец, като при различните застрахователни компании процентът на увеличение е различен и варира от 15 до 20 %, коментира за БНР брокерът Елена Филипова. Основната причина е инфлацията, допълни тя.

„Факт е, че поскъпват цените на всичко – на автомобили, на строителни материали и най-вече на медицинските услуги. Цените на медицинските услуги са драстично покачени и всичко това неизбежно се отразява на „Гражданската отговорност“. Това, което хората понякога не разбират, е че тази застраховка има много важна социална роля. Тя цели да компенсира пострадалите от застрахователни събития, под формата на пътно-транспортни произшествия или др. подобни.“

Според Елена Филипова 15% увеличение е нормално на фона на всичко, което поскъпна. Тя посочи приблизителни цени от 250 лв. до 600 лв. за застраховка „Гражданска отговорност“ в момента за леки автомобили. Цените при товарните автомобили са съвсем различни. Те варират от 3000 лв., което е вече рядко срещано и се предлага за товарни автопаркове, които години наред не са имали пътно-транспортни произшествия, до към 8000 лв.

Собствениците на автомобили, които плащат на вноски застраховката „Гражданска отговорност“ не са засегнати от сегашното увеличение, подчерта Филипова и допълни, че те ще плащат по новите цени, когато сегашният им договор по застраховката изтече.

Възможно е до края на годината да има застрахователи, които да увеличат „Гражданската отговорност“, която предлагат. Най-вероятно това ще са тези, които в момента са вдигнали цените си с по-нисък процент, за да запазят клиентите си.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top