ТРИБУНА

Гражданската отговорност може да достигне 1000 лв.

С предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката Гражданска отговорност за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АЗБ), цитирана от БТА. Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръга, на хората които могат да получат обезщетение, уточни тя.

По думите й застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

От асоциацията посочват, че лимитът, който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък е 20 000 лева, трябва да е само временен. Текстът за промени в Кодекса за застраховането е предложен от Менда Стоянова, но е подготвен съвместно с Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на застрахователите в България и други експерти, посочи Несторова. Предложените от Менда Стоянова лимити в обезщетенията ще важат, докато се изработи методиката, което вероятно ще продължи поне 6 месеца. Обезщетенията ще се изместят от неимуществени към имуществени щети и ще се изплащат реално на близките на пострадалите и на техните близки, уточниха от АЗБ.

От асоциацията посочиха, че цената на застраховката Гражданска отговорност е свързани с много катастрофи в страната. Докато в ЕС смъртността от пътни произшествия е 49 на един милион души, у нас тя е 96.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top