ТРИБУНА

Отвращение или непукизъм: Защо 60% от българите не гласуват?

Очаквано ниска избирателна активност беляза поредните парламентарни избори. Защо повече от 60% от българите на излязоха да гласуват?

„60% предпочетоха да правят по-интересни за тях неща. Беше очаквано, защото кампанията беше много вяла. Системните партии опитват да направят така нещата, че да разчитат повече на твърдите си електорати, защото са по-лесно предсказуеми“, коментира психологът доц. Николай Димитров в „България сутрин“.

Според него изборите няма как всеки път да раждат различни послания, а негласуването също се възприема като политическо поведение.

„Проблемът в България идва от една партия, която много добре яхна ситуацията и нямаше кой да я спре. От „Възраждане“ се появяват хора във всички медии и говорят не много истински неща и дори фалшиви новини. Националистическото говорене е много популярно“, каза още доц. Димитров.

Според психолога все още не сме се научили как да правим избори, тъй като изборното законодателство се променя в 12 без 5.

„Хоризонтът са местните избори наесен. Много е важно партиите да си дадат сметка какво очакват да се случи на тях и с какви очи ще се явят. Носят се слухове, че правителство ще има, много е вероятно да включва само една от големите партии, по-вероятно е това да е ГЕРБ. По-добре би било за „Продължаваме промяната“ да не участват в правителство“, подчерта доц. Димитров.

PR експертът Пепи Димитрова вижда абсолютна умора у хората и усещане, че тези избори няма да донесат никаква съществена промяна.

„Когато човек знае, че от неговия избор няма да произлезе почти нищо ново, той няма желание. Ситуацията е някакъв мат и тя се вижда от всички. Разпределението вече беше направено преди година и нещо, нашето отношение към политическите процеси не се е променило“, заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ политическото лидерство не произвежда нищо ново, а избирателите са знаели, че математиката е същата.

„Много е важно как партиите ще комуникират със своите избиратели в следващите дни – дали искат нови избори или коалиция на всяка цена“, отбеляза PR експертът.

Двамата коментираха и феноменът „не подкрепям никого“.

„Това са хората, които искат да гласуват, но не намират за кого. Партиите бяха твърде заети със собствените си дребнотемия и не обърнаха внимание на важните неща за тези десетки хиляди души. Само повишават изборната активност, но не влияят на разпределението“, посочи доц. Николай Димитров.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top