ТРИБУНА

Сваленият над Черно море американски дрон струва $32 млн.

Апаратът излетял от Румъния, преди да се сблъска с руски Су-27 на 120 км от Крим

32 млн. долара струва американският дрон MQ-9 Reaper, свален над Черно море след сблъсък с два руски изтребителя Су-27 във вторник. Той е същият тип безпилотен летателен апарат, използван от ЦРУ за убийството на лидера на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири в Кабул през юли 2022 г., съобщават западни издания. Оборудван за мисии за наблюдение на дълги разстояния, безпилотният шпионски самолет се управлява от двама пилоти на земята и

може да лети 20 часа

Понякога използвани за смъртоносни, прецизни удари, дроновете могат да достигнат скорост до 480 км/ч и са въоръжени с ракети Hellfire.

Пентагонът не е потвърдил дали дронът е бил въоръжен, когато руският изтребител се е сблъскал с него, но вероятно е изпълнявал разузнавателна мисия. Инцидентът се приема за най-значимата конфронтация между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна преди повече от година.

“Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални. Няколко пъти преди сблъсъка руските самолети изсипаха гориво върху дрона по безразсъден, екологичен и непрофесионален начин”, обяви Вашингтон. Оттам допълват, че събитията са продължили 30 минути на около 120 км югозападно от бреговете на Крим.

Говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър каза, че дронът е бил “нелетящ и неуправляем, затова го свалихме”, добавяйки, че сблъсъкът вероятно е

повредил и руския самолет

Москва отрече нейните Су-27 да са имали контакт с американската машина. Кремъл съобщи, че апаратът се е разбил след рязка маневра и че е летял с изключени транспондери (комуникационни устройства).

Според разузнавателни източници САЩ се опитват да намерят дрона, преди да попадне в ръцете на Москва, тъй като има опасения, че войната в Украйна може да ескалира още повече заради инцидента.

В сряда стана ясно, че MQ9-Reaper е излетял във вторник сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата “Къмпия Турзий” в централния окръг Клуж.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък каза, че отношенията със САЩ са в печално състояние и на най-ниското си ниво след обвиненията срещу Москва за сваляне на дрона.

 

 

Радев: Рискът от войната се увеличава ежедневно

“Инцидентът с дрона е тежък и буди съжаление. Официалното изявление се прави от американската страна”, лаконичен бе президентът на Румъния Клаус Йоханис за случая с падналия американски летателен апарат над Черно море. Той не потвърди, но и не отрече информацията, че машината е излетяла от румънска територия.

Президентът Румен Радев пък предупреди, че ако войната продължи, тя ще разшири териториалния си обхват. Припомни за взривовете на “Северен поток” и Керченския мост, падналата заблудена ракета над Полша и присъедини към тях и падналия американски дрон.

“Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прерасна в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно той да не се превърне в глобален военен сблъсък”, каза българският президент.

“Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска. Не само за нашите икономики и социални системи, но и за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. И затова наред с подкрепата за Украйна ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде решен най-бързо”, добави още Радев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top