ТРИБУНА

Уникален експонат от българската авиация се пази в Техническия музей в Загреб

Това е единственият запазен български самолет модел ДАР-9 „Синигер“

В Техническия музей „Никола Тесла“ в хърватската столица Загреб се съхранява единственият запазен български самолет модел ДАР-9 „Синигер“, каза специално за БТА полк. Иван Студенков, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България в Хърватия.

След края на Втората световна война, през 1947 г., България предоставя на Югославия – като част от репарациите, които трябва да ѝ плати, девет самолета ДАР-9 „Синигер“. Това е един от последните модели самолети, които започват да се произвеждат в Държавната аеропланна работилница в Божурище, а са завършени в Държавната самолетна фабрика в град Ловеч. Там, преди началото на войната, командването на Въздушните войски премества аеропланната работилница.

Първите самолети са произведени през 1943 г. В набавянето на резервни части и в осигуряването на добре подготвени инженерни кадри за работилницата голяма заслуга има българският авиоинженер Цветан Лазаров.

„В България са произведени общо 42 самолета ДАР-9 „Синигер“. Видоизменената им конструкция наподобява немския учебно-тренировъчен самолет Фоке Вулф 44 „Щиглиц“ (Focke-Wulf Fw 44J). Измененията са извършени под ръководството на инж. Цветан Лазаров, а летателните характеристики се оказват много добри, разказва полк. Иван Студенков.

„Двигателят е „Сименс 14А“ – с мощност 140 к.с., седемцилиндров, с въздушно охлаждане. Максималната скорост на самолета е 168 км/ч. Години наред той се използва във Военновъздушното училище в Казанлък, в частите на българските военновъздушни сили и в аероклубовете“, допълва той.

Днес дори в България не е запазен нито един ДАР-9 „Синигер“, даже като музеен експонат. Този факт значително повишава интереса към съхранения български самолет в Загреб, който е подарен на Техническия музей от Авиационния съюз на Хърватия на 31 октомври 1960 г.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top