РАЗСЛЕДВАНЕ

СКАНДАЛНО! „БОМБАТА“ ЗА „КАПИТАН АНДРЕЕВО“ ИЗДИША, ЗАМ. МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ШЕФЪТ НА БАБХ ЛЪЖАТ В МЕДИИТЕ

„От възпитание ще си замълча какво мисля за журналисти от „правилните“ медии, които доста манипулативно поднесоха казуса на зрителите и читателите“, пише Мариела Бойкова

От Фейсбук профила на Мариела Бойкова:

Искам да попитам индиректно журналисти и депутати, вкл. от ГЕРБ:

1. Защо когато зам. министърът на земеделието и шефът на БАБХ лъжат в медиите, че са установили много повече пестициди в пробите, извършени от държавната лаборатория в София, в сравнение с пробите, извършвани от частната лаборатория преди, а журналисти и активисти във Фейсбук разпалено се радват на настоящата власт, че спряла пестицидите в плодовете и зеленчуците от Турция, всички вие мълчите за казаното през месец май 2022 г. от същия този зам. министър на земеделието пред членовете в парламентарната комисия по земеделие, който каза, че резултатите от извършените от тях проби в държавната лаборатория в София са редовни, има само една малко по-смущаваща проба, и няма място за притеснение, защо тогава не каза, че са установили много проби с пестициди?!

Ив. Христанов:

„От всичките проверки имахме само една проба, която беше гранична – едни мандарини. Гранична, означава, че резултатите са на границата на допустимото. Всички останали бяха приемливи.“

2. Защо мълчат, че са извършвани одити от ЕК и те не са установили нарушения на „Капитан Андреево“, свързани с частната лаборатория?!

3. Защо не попитат противниците на ГЕРБ в лицето на ДБ, БСП, Антикурупционен фонд и т. н. защо, ако действително е имало толкова фрапиращи нередности, те са си мълчали, незнанието не е оправдание, нали?!

Подробностите, вкл. други смущаващи факти…

Извинявам се, че продължавам да ви занимавам с ПР бомбата „Капитан Андреево“, но влизайки във Фейсбук днес попадам на медийни заглавия какво бил казал зам. министърът на земеделието Иван Христанов днес по бТВ: „Договорът на „Евролаб 2011 за „Капитан Андреево“ е сключен в условията на системни нарушения.“

https://btvnovinite.bg/…/vizhte-dogovora-za-naem-na…

В поста ми отпреди дни публикувах инфо и скрийншотове, които медиите, обслужващи правителството пропускат, но виждам, че в този мой пост съм публикувала само стенограмата по казуса от заседанието на

– Парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията:

https://www.parliament.bg/…/parliamentaryco…/2970/steno/6807,

от която аз научих доста неща, но днес се усещам, че четох в нея, че е имало изслушване по казуса и в

– Парламентарната комисия по земеделие две седмици преди това. От стенограмата от това заседание научих още по-интересни неща, които уличават според мен в лъжа твърдения на зам. министър на земеделието:

https://www.parliament.bg/…/parliamentaryco…/2958/steno/6777.

1. В периода 2012 г. – 31. 11. 2021  г. БАБХ, след проведени конкурси/обществени поръчки сключва 2 последователни договора за договорени дейности на „Капитан Андреево“:

– през 2012 г. с фирмата „Стоп Груп“, преименувана впоследствие на „Интерпред Еврологистик“, която е извършвала дейност в продължение на 10 г.

– на 31 декември 2021 г. с „Евролаб 2011“, собственост на Васил Димитров, който преди това е бил служител на предишната фирма, оперираща на „Капитан Андреево“.

https://btvnovinite.bg/…/vizhte-dogovora-za-naem-na…

„Евролаб 2011“ ЕООД, видно от сайта на Търговския регистър, е създадена през октомври 2021 г.

2. През ноември 2021 г. е обявена обществена поръчка за нов изпълнител на дейностите, извършвани до момента от предишната фирма + за наем на помещения на граничния пункт.

3. На 31 декември 2021 г. се сключва договорът с „Евролаб 2011“ ЕООД.

4. И двата договора – от края на 2012 г. и от края на 2021 г. включват и лабораторията, но е посочено в тях директно  извършване на лабораторни изследвания.

5. През април 2022 г. Кирил Петков посещава КПП „Капитан Андреево“ и тогава явно се заражда идеята „Евролаб 2011“ да бъде изгонена от КПП „Капитан Андреево“.

Като се направи шумно и с твърдения за порочни практики.

6. От двете стенограми от заседанията, проведени през май 2022 г., на двете парламентарни комисии разбирам, накратко, че:

* Настоящият шеф на БАБХ се оправда, че той не е подписал договора на 31 декември 2021 г. с „Евролаб 2011“, а негов заместник, който бил назначен по времето на ГЕРБ.

Новият шеф на БАБХ е назначен на 31 декември 2021 г.

https://www.bfsa.bg/…/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%20%D0%B4%D1…

Предишният шеф на БАБХ е назначен на 13 юли 2021 г.

https://bntnews.bg/…/hristo-valchanov-e-noviyat-direktor-na…

Само че ГЕРБ не е на власт от 12 май 2021 г.

* Настоящият шеф на БАБХ твърди, че на 21.12.2012 г. е издадена заповед от министъра на земеделието, с която оторизира три акредитирани лаборатории да извършват лабораторни изследвания за пестициди на внесените от трети страни плодове и зеленчуци: едната е централната държавна лаборатория в София, а другите две са частни:

– едната е с преустановена дейност, а

– другата е „ИЛ – Евролаб“ към „Интерпред Еврологистик“ при КПП „Капитан Андреево“.

Шефът на БАБХ твърди, че тази заповед е действала от края на 2012 г. до 1 февруари 2022 г. + в тази заповед не фигурира лаборатория към „Евролаб 2011“.

* Един от стряскащите за мен пасажи в стенограмата за заседанието на парламентарната комисия по земеделие:

„ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДАСКАЛОВ: От 2012 г. има една заповед, издадена от министър на земеделието, с която определя лаборатория, която да извършва официален контрол. Тази заповед беше валидна до 1 февруари тази година.

ПРЕДС. ПЛАМЕН АБРОВСКИ: Тоест, в момента България няма лаборатория, която да извършва… Не се извършва официален контрол, така ли да разбирам?

ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДАСКАЛОВ: Така го разбирайте!

ПРЕДС. ПЛАМЕН АБРОВСКИ: Тоест, искате да ми кажете, че от 1 февруари до ден днешен продукцията, която влиза в България, не се изследва през Капитан Андреево за пестициди.

ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДАСКАЛОВ: Не е определена за официален контрол лаборатория.

ПРЕДС. ПЛАМЕН АБРОВСКИ: Значи, ние нямаме официален контрол, тоест искате да ми кажете, че България не извършва официален контрол февруари, март, април и вече – май, така ли?

ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДАСКАЛОВ: Точно така е, да. (Шум и реплики.)“

* От изказване на депутата Мария Белова се разбира, че е имало одити на ЕК на „Капитан Андреево“ и че не са установени нередности.

Тя пита шефа на БАБХ дали е наясно, че от февруари 2022 не се осъществява контрол и че няма как да се обясни на българите, че доматите, които те купуват от Турция не са отровни, а шефът на БАБХ отговаря, че е наясно.

„МАРИЯ БЕЛОВА: Благодаря, уважаеми господин Председател.

Към господин Даскалов. Първо, моля да уточните тази заповед, която визирате от 2012 г., как е отменена за едната лаборатория, а за другата не?

От цялото Ви изложение, което слушахме внимателно, и се извиняваме ако Ви прекъсваме, но, господин Маринов, когато се правят оценки, не се правят медийни изяви и интервюта по сайтове.

Ние искаме от господин Даскалов – нито му правим оценка, нито сме на нивото на такъв специалист, искаме факти, точни и ясни, за да разберем какъв е проблемът. Ние получаваме едни писма в Комисията, четем ги, викаме директора на БАБХ, за да ни запознае, защото всеки може да си напише всичко и ние не можем да формираме мнение само от едно писмо по имейла. Но от изложението на господин Даскалов разбираме, че едва ли не някой – и господин Председател, може би трябваше да поканите и тази лаборатория да дойдат – че някой се е самонастанил, 12 години… (Реплика: „Те са тук“.)

Извинявайте, не знаех, че сте от… Добре е, че сте тук.

Че 12 години някой се е самонастанил в обектите на БАБХ, акредитиран е, прави лабораторни проби и изследвания, Европейската комисия и европейските органи идват, одитират го, казват, че всичко е наред и ние сега тук, в Комисията, си говорим как 12 години тази заповед вече не функционира.

Господин Даскалов, обяснете ни с какъв акт тази заповед на този министър, който и да е бил той през 2012 г., е отменена – за двете лаборатории ли е отменена или само за едната, независимо кои са те? Има ли БАБХ договор за наем ли е, лабораторни услуги с тази фирма? (Реплики.) Няма как да го разберем! (Реплики.) И тук да излиза сега в медиите след 5 минути, Вие представяте ли си какво напрежение сред българските потребители е това да излезе изпълнителният директор на БАБХ и да каже, че от февруари месец в България няма официален контрол? Наясно ли сте с последствията, които идват от тази комисия?

ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДАСКАЛОВ: Наясно съм, да.

МАРИЯ БЕЛОВА: Затова, господин Маринов, имаме уточняващи въпроси и с това, че държавата е дадена 10, 15, 30 години, където и да е, няма как да мине. Няма как сега, в 7 ч. вечерта ние да обясним на българските граждани, че доматите, които купуват от Турция са изследвани и че не са отровни.“

* В този пасаж от същата стенограма, се разбира, че зам. министърът на земеделието е ИЗЛЪГАЛ в медиите, че са установили много проби с наличието на пестициди в сравнение с пробите, извършвани преди от частната лаборатория.

През месец май 2022, пред членовете на комисията по земеделие зам. министър Христанов признава, че от извършените от тях – от централната държавна в София

(не от частната лаборатория) не са открити превишени количества на пестициди, т. е. пробите са редовни и от резултатите се вижда, че място за притеснение няма:

„ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ИВАН ХРИСТАНОВ: Към въпроса на госпожа Белова.

По отношение на контрола. Резултатите на лабораторията влизат, ние ги следим ежедневно. Това, което следим ежедневно също, е трафикът на камиони – имаме постоянна връзка с Агенция „Митници“, за да знаем какви камиони с какви партиди са влезли на територията на Република България и съответно какво от тях бива проверено и бива регистрирано като проверено заедно с резултата от регистрирането.

Отделно от това, за да се уверим, че гражданите могат да са спокойни, инициирахме проверки на продуктите, които подлежат на пестициден контрол. Тук искам да уточня така, много дебело – граничен контрол, фитосанитарен, пестициден и ветеринарен – това са различни животни, различни неща са, в момента говорим само за пестицидния контрол и за нищо друго. Другите са си там.

Инициирахме серия от проверки, наистина за да можем да си гарантираме в този преходен период, в който можем да възстановим официалната лабораторна дейност, че българските граждани консумират храна, която е безопасна. От всичките проверки имахме само една проба, която беше гранична – едни мандарини. Гранична, означава, че резултатите са на границата на допустимото. Всички останали бяха приемливи. В същото време постоянно следим с колегите, които правят, Испания една такава държава, които правят и вътрешен контрол, независимо през коя държава членка е минал вносът от трета страна, така че да валидираме и техните резултати, така че да получим допълнително потвърждение за чистотата на продуктите. Говорихме и много пъти с колегите от посолството на Република Турция, за да можем да установим и заедно с тях правилните механизми, а както да не се забавят пратките, така и да си гарантираме точно въпросът, който Вас ви притеснява, тъй като той не притеснява само Вас, а притеснява всички ни в тази зала. Резултатът за момента е, че всъщност повод за притеснение няма. Храната, която консумира България и която се транзитира през България е до голяма степен сигурна. Разбира се, тук трябва да отдадем необходимото и на колегите земеделци от Турция, които се грижат към Западна Европа и България да пътува чиста храна.

Така че в това отношение въпросът Ви беше: какво сме направили, предстои увеличаване на капацитета на държавните лаборатории в много кратко време, след което започваме да правим лабораторния контрол за пестициди в държавните лаборатории.“

* От изказване на депутата Георги Станков на заседанието в комисията по земеделие се разбира, че е имало одит на ЕК на „Капитан Андреево“ между 17 януари 2022 г. и 11 февруари 2022 за контрола на вноса на животни и стоки (не се има предвид единствено стоки от животински произход) и не са открити нередности.

Депутатът пита шефа на БАБХ как частната лаборатория е действала до 1 февруари 2022, а одитът на ЕК е бил до 11 февруари?

За да не цитирам всичко, прочетете стенограмата, защото е твърде дълго…

* Още един пасаж, но от стенограмата на заседанието на парламентарната комисия по предотвратяване на корупцията, в който зам. министър дава твърде неубедителен отговор защо са мълчали от януари 2022 до май 2022 г за тази лаборатория, още повече че зам. министърът твърди, че е получил заплахи в началото на януари 2022 г.

„МАНОИЛ МАНЕВ: Аз в момента само да попитам, не бъркате ли датите, господин Заместник-министър? 5-ти и 6-ти януари, цитирахте. Сериозно питам, за да знам да задавам ли следващия си въпрос. Ако е 5-ти и 6-ти януари Вие не сте заместник-министър. Министерският съвет встъпва в длъжност на 13 януари 2021 г. (Реплики извън микрофона.)

Тринадесети декември, извинете, грешката е моя. Тоест, грешката е моя. Извинявайте, господин Министър, вече напрежението си казва думата.

На 5-ти и 6-ти януари сте получили заплахи за това, което започва всъщност днес разбрахме от 1 април, Вие започвате мерки и действия след 1 април, обаче на 5-ти и 6-тиянуари Ви заплашват и никой нищо не прави по темата. Месец май са всички действия, тук по документациите, и аз за трети път днес ще задам същия въпрос: защо се е получил този вакуум във времето от януари месец до май месец никакви действия от страна на държавата, никакви действия от страна на Министерството и никакви действия от страна на БАБХ, и даже е имало заплахи към Вас по тема, която действия от Ваша страна не са били предприети.

Това ми е много интересен казус. Защо е бил този вакуум от януари до май? Благодаря.

ПРЕДС. МИХАЛ КАМБАРЕВ: Благодаря Ви Манев.

Заповядайте Заместник-министър Христанов.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ИВАН ХРИСТАНОВ: Както господин Даскалов имаше възможност да обясни, през това време всъщност ние извършвахме необходимите правни, аналитични и оперативни задачи, за да можем да имаме дефинитивно становище за това кое е правилно и кое не, защото въпреки опита да се вмени, че ние сме взели нечий бизнес или нещо подобно, независимо какви са сигналите, ние сме длъжни да подходим възможно най-безпристрастно и да се убедим, че тези сигнали са или не са достоверни. Няма как цялата тази работа да бъде свършена за два дни или за десет дни.

Отделно от това анализирахме и трафика на границата. Абсурдно е да се правят каквито и да е последващи мерки в момента, в който трафика е най-интензивен.

По отношение на отношенията на България и Република Турция той е най-интензивен именно в първите месеци на годината, когато има големи транспорти с чушки, цитрусови плодове, нарове и така нататък, който в общи линии от средата на април започва да бележи спад, който към средата, края на май, стига своето дъно. То трае някъде около три месеца, след което започва постепенно да нараства.“

7. Тези дни съдът излезе с няколко решения по казуса и те са в полза на „Евролаб 2011“:

https://www.mediapool.bg/sadat-varna-evrolab-2011-na-gkpp…

8. Кирил Петков вчера при Цветанка Ризова нагло и недемократично заяви в отговор на въпроса ѝ, че съдът е определил като незаконосъобразни няколко решения на правителството, че е необходима съдебна реформа

9. Тук има още факти – от предишния ми пост и в коментарите под него, вкл. отговор (в скрийншот) на парламентарен въпрос към служебния земеделски министър:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216216236837981&id=1814086907

10. От възпитание ще си замълча какво мисля за журналисти от „правилните“ медии, които доста манипулативно поднесоха казуса на зрителите и читателите!

източник: tribune.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top