СВЯТ

Politico: Историческо решение за България

Инвазията на Владимир Путин в Украйна накара България да мисли за немислимото – да се раздели с природния газ от Русия, пише европейското издание на Politico.

От десетилетия енергийната политика на България се оформя под натиска на руски енергийни компании, като държавния производител на газ „Газпром“ и петролния гигант „Лукойл“. Но с потенциално историческо решение, което може да преначертае европейската енергийна карта, вицепремиерът на страната Асен Василев каза, че

когато 10-годишният договор на България с „Газпром“ изтече в края на 2022 г., София ще потърси друго място, от което да покрие нуждите си от природен газ.

„В тази ситуация не може да има разговори с „Газпрм“. Има алтернативи“, каза Василев в интервю за Българското национално радио през уикенда.

Съобщението на Василев идва само месеци преди планираното завършване на газопровода, свързващ мрежата на България с Гърция – проект, за който американските и европейските дипломати отдавна подозираха, че Москва кара София да спре.

България има едни от най-дълбоките връзки с Москва в сравнение с всяка друга страна в Европейския съюз, но новото ѝ правителство, което пое властта през декември, се опитва да начертае по-недвусмислено прозападна траектория.

Газопроводът, известен като интерконекторът Гърция-България, ще въведе гъвкавост на газовия пазар в Югоизточна Европа,

което потенциално ще позволи на страните от региона да диверсифицират далеч от руския газ и ще подобри връзките между ЕС и производителите на газ от Близкия изток и Централна Азия.

Според българския енергиен министър Александър Николов проектът се очаква да позволи на страната да увеличи капацитета си за газ от три на пет милиарда кубически метра внос на газ годишно и да осигури на София връзка към планиран LNG терминал, който трябва да започне да функционира през гръцкия град Александруполис през 2023 г.

София ще се стреми да увеличи и вноса на газ от Азербайджан,

а страната вече доставя на България 1 милиард кубически метра газ годишно. Вицепремиерът Василев каза, че разходите могат да бъдат държани под контрол, ако се подпише общо споразумение за доставка на газ с Баку, като се аргументира, че „когато има по-големи обеми, могат да се постигнат по-добри цени“.

Вносът на втечнен природен газ вероятно ще доведе до по-скъп газ за България, но Василев каза, че смяната се е превърнала в императив в резултат на войната в Украйна.

„Това не е само българска позиция: това е обща европейска стратегия“,

каза той, като се позова на неотдавнашното споразумение, постигнато от лидерите на ЕС във Версай, за „поетапно премахване на зависимостта ни от руския внос на газ, петрол и въглища възможно най-скоро“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top