ТРИБУНА

Корнелия Нинова: Не купувайте олио на цена от 5 лева, тръгват проверки по складове и магазини

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лева. Разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”. Това заяви след заседанието на Министерския съвет Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Тя отхвърли тезата, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за скока на цените. И увери, че в момента има 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Според нея собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба.

Държавата започва масови проверки. Още днес ще се подаде сигнал в Комисията за защита на конкуренцията за монопол. Комисията за защита на потребителите от няколко дни също извършва проверки. Ще се влезе във всеки склад. Агенцията по стокови борси и тържища пък ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там.

„Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнат цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудват в тези трудни моменти на кризи българския народ”, каза още Нинова.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top