ДНЕС

Атанасов: Ива Митева има качества за премиер

Председателят на парламента Ива Митева има качествата да стане министър-председател. Това заяви пред БТВ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Според него служебният министър Янаки Стоилов изненадал с твърдата си позиция да извършване на необходимата съдебна реформа. И смята, че е разумно президентът Румен Радев да направи още един кръг от консултации с парламентарното представените партии.

По думите на Атанасов избори в 2 в 1 не бил удачен вариант за изход от ситуацията. „Ще разфокусираме хората“, обясни той.

„Трябва да има чиста президентска и парламентарна кампания. Шансът за правителство с този парламент не е нищожен. Ако ИТН не се върнат на масата на преговорите обаче кабинет няма как да бъде създаден. Няма нужда да забравяме и да прощаваме на когото и да е. Хората, които се занимават с политика, трябва да имат дебела кожа. Нормално е в политиката децибелите да се повишават“, каза той. ДБ ще направи серия от заседания и ще заемем проактивна позиция, за да излезем от тази криза.

„Малко неясно е защо не беше реализиран първият мандат, но каквото се е случило – случило. Ние нищо не сме обещали на ИТН, за да сме ги предали. Обещали сме на българския народ да изпълним нашите обещания. С ИТН имахме разумен диалог, след което се появи списък за Министерски съвет от хора, които нищо не ни говорят. Има конкретни факти, които говорят за координация между ИТН и ДПС. Ние сме готови всичко, за да се прекъсне политическата криза и да има правителство, но не сме съгласни да подкрепим кабинет, което ще бъде контролирано от ГЕРБ или от ДПС“, каза още председателят на ДСБ.

По думите му от утре ДБ имат среща с всички техни органи. Готови са дори да предложат „брейнсторминг“ между четирите политически сили, за които се говори и ще предложим вариант на президента. Той се надява ИТН да се върне на масата на преговори и да посочат министър-председател, който да бъде солиден човек.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top