ТРИБУНА

Старт на новата серия консултации при президента – първи влязоха от „Има такъв народ“

Президентът Румен Радев започва нова серия от допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи влязоха от “Има такъв народ”, представени от Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

„Отговорността, която получихте с първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира. Явно – и политическата ситуация се изостри. Изострят се обаче и кризите, пред които е изправена България. Това повишава необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, за да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Трябва да изчерпаме всички възможности”, обърна се към представителите на „Има такъв народ” президентът Румен Радев.

Той посочи, че е важно да бъде намерен верният път за съставяне на редовен кабинет. „Важно е да чуем вашата формула за взаимодействие с останалите парламентарно представени политически сили, така е да може да се намери верният път и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет. Това е, което очакват българите и хората със загриженост на фона на кризите, пред които сме изправени“, допълни той.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Тошко Йорданов заяви, че са опитали да съставят правителство, но са били предадени, затова оттук нататък отговорността е в ръцете на другите партии.

В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство. Бяхме предадени в средата на разговорите. Сега в парламента има още пет партии – общо 175 депутата. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е при тях. Те имат възможност да съставят кабинет, след като отказаха да работят с нас по неясни причини. „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ДПС, БСП и ГЕРБ могат да съставят кабинет – дали с всички гласове, дали някоя от партиите да реши да излезе да се поразходи по време на гласуването. Имат тази възможност. Там има огромна група хора, които с гласували за тях. Ако искат това, нека го направят. Съществува известна морална дилема – как ние бяхме дългата ръка на ДПС и ГЕРБ, а след това, ако направят кабинет с тези две партии… Това е тяхно решение, ние не можем да коментираме техните решения“, каза Йорданов.

„Страната е изправена пред поредица от кризи. Вчера в тази зала на Консултативния съвет стана ясно, че голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо, или не“, допълни тойв.

На “Дондуков” 2 днес държавният глава ще очаква и представителите на ГЕРБ-СДС и “БСП за България”.

А в сряда в Президентството ще бъдат поканени на консултации и членове на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

След това трябва да се пристъпи и към връчването на втория мандат на ГЕРБ, които казаха, че ще представят правителство и ще върнат папката. Така интригата си остава в опита за трети проучвателен мандат.

Вчера президентът още веднъж изрази тревога и апелира: „Ако този парламент си тръгне, без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да ползва осигурените в хазната финансови средства. Българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб”, заяви президентът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top