ТРИБУНА

Доц. Кунчев предупреди за ковид: По 4-5-6 до 10 хиляди случая дневно

„Делта” вариантът на коронавируса измества всички останали щамове и над 90 на сто от последните проби са от него, посочи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„30-40 на сто са колебаещите се българи дали да се ваксинират”, отчете той. По думите му имунизацията в България буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

В повечето страни 50-60% от хората са имунизирани, което е далеч от необходимите 70%. А при „Делта” варианта, който се разпространява много по-бързо, според експертите ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора, подчерта доц. Кунчев.

Той поясни, че при под 70 на сто ваксинирани, имунизацията не може да повлияе на епидемичния процес.

Все още сме началото на четвъртата вълна – заразените са 40 на 100 хиляди, докато в съседните държави са много повече, поясни доц. Кунчев, като отчете, че в Кипър новите случаи са 1200 на 100 хил. души население.

„Ако ние достигнем такива стойности, това значи огромно количество заразени. Говоря за 4-5-6 до 10 хиляди случая дневно”, заяви доц. Кунчев.

„Целият август ще вървим нагоре. Големият въпрос е колко стръмно и до какви висоти, защото не е едно и също дали пикът ще бъде на 500-600 на 100 хил. или на 1500. Разликата е огромна, тъй като натискът върху здравната система ще бъде много различен”.

Регистрираните преболедували са около 450 000, дори да ги удвоим с тези, които не са регистрирани и заедно с ваксинираните с една или две дози, имунизираните са под 40 на сто от населението на България, отчете доц. Кунчев.

По думите му и преболедувалите и ваксинираните ще изкарат вируса много по-леко ако се заразят.

Данните сочат, че едва един – два процента от постъпващите в болници са ваксинирани и то част от тях непълно, а 98 на сто са без ваксина.

Според главния държавен здравен инспектор обаче ваксинирането в България трябва да стане с убеждение, а не под строй.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top