ДНЕС

Такса „наглост“ на плажа

И тази година родните хотелиери, ресторантьори и концесионери на плажове не изневериха на себе си и изненадаха гостите си с несравними и незабравими „екстри”, предлагани само на нашенското море.

Наред със скъпите шезлонги вече има двойна такса за паркиране, такси „запазено място на плажа”, „пази ми багажа, докато се къпя” и всевъзможни други хитрини за отупване на кесиите на курортистите. Вярно е, че е в сила поговорката „ден година храни”, ама хайде, холан, спрете се малко. Както е тръгнало, до дни може да бъде въведена и такса „печалбарска наглост“ на плажа!

Защото покрай нулевото плажно лято заради пандемията миналата година, от бранша ореваха орталъка, че щели да фалират и накрая успяха да изкрънкат от държавата една не малка сума пари. Срещу което обещаха да свалят поне наполовина някои от таксите като тези за превърналите се в легендарни шезлонги и чадъри. Да, ама не! Да сте виждали куче, лапнало кокал да го върне доброволно. То обещанието не е като изпълнението и не струва пари. В крайна сметка потърпевшите отново се оказаха курортистите, за които десетдневна семейна почивка на родното Черноморие излиза по-скъпо от екскурзия из Европа. В същото време, докато продължават да се гаврят и да издевателстват над туристите, от бранша продължават да пищят и да надигат вой до небесата, че бизнесът им западал. В цял свят от незапомнени времена в бизнеса има някои основни правила, които всеки, който си позволи да пренебрегне, е обречен на фалит. Първото от тези правила е, че клиентът винаги има право. А второто, че предпочитанията се определят според предлагането и качеството. Това са железни правила, които не важат само в България. Само тук може да се наблюдава един странен и необясним феномен. Иначе казано, вместо да си стегне куфарчето и с колата да мине границата и да се наслади на истинска почивка в Гърция или Турция, а защо не и в Хърватия, нашенецът се бута в мръсния пясък и в още по-мръсното море на бетонираното ни Черноморие. Като при това почивката у комшиите ще излезе и доста по-евтина. И не на последно място по време на почивката гръцките и турските сервитьори по заведенията няма да гледат като гладни канибали и да правят кисели физиономии, ако поръчката е под стотачка. Онзи, който веднъж е бил на почивка в съседни държави, не би приел да почива на Слънчака даже и под дулото на пистолет. За мен лично това отношение на родните хотелиери, ресторантьори и концесионери си е живо самоубийство.

Защото ако през това лято голяма част от курортистите са предпочели родното Черноморие, за да не си дават парите за задължителните за излизане зад граница ковид тестове, то догодина, ако ситуацията с пандемията се подобри, прогнозирам, че избралите да почиват извън България ще бъдат в пъти повече. И тогава изправени насред празните заведения и плажове, хората от бранша ще се почесват по главата и ще се питат „Къде сбъркахме?”. Защото клиентът може да бъде излъган веднъж, най-много два пъти.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top