Без категория

Заведенията отварят на 1 март, но при стриктни мерки

Заведенията извън хотелите отварят, считано от 1 март, при ясни условия. Те ще работят на 50% от капацитета си, около 6 души на маса и намалено работно време до 23 часа. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на бранша.

От същата дата стартират още конгресният и конферентният туризъм при 30 на сто от своя капацитет. „По отношение на вътрешния туризъм – екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март“, поясни тя, като допълни, че туроператорите ще излязат с ясни правила относно здравните изисквания за самите туристи.

Димитрина Горанова от УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) заяви пред „Монитор“, че предстои още една среща, на която да бъде обсъдено повторно облекчаването на режима за влизане в България. От туроператорските организации са пожелали то да се извършва по алтернативен начин – представяне на ваксинационен сертификат или резултат от антигенен тест

„За чужденци това ще се случва основно на принципа за двустранна договореност, но за нас е важно и режимът за българите, влизащи в страната, да бъде облекчен.“, поясни тя.  В дългосрочен план исканията на АБТТА и останалите асоциации се свеждат до това да има предвидимост при вземането на решения, касаещи бизнеса.

Както стана ясно по-рано днес от 1 април врати отварят и дискотеките като в тях ще бъде въведен допълнителен строг контрол. Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов подчерта, че след подновяването на тяхната дейност ограниченията по отношение на работното време на ресторанти и кафенета ще отпаднат. По думите на ресорния министър обаче никой не може да гарантира, че няма да има повторно затваряне

заради епидемиологичната обстановка в страната. Вицепремиерът бе категорична, че отварянето на даден икономически сектор ще бъде при много строга регулация – ще има постоянни проверки по заведенията, за да се инспектира дали се спазват наложените от здравните власти правила. По време на дискусията е постигнато и единно решение за имунизацията срещу COVID-19 в сектора.

„Препоръчваме ваксинация за заетите в сектор туризъм, за да може преди активния летен сезон, за да се внесе спокойствие при възвръщането към социалния живот“, коментира Николова. Според нея с дозите, които се очаква да пристигнат през месец април, може да бъде стартирана имунизацията на сектора. Планирано е да бъде изготвен списък с браншовици, желаещи да се ваксинират, като по този начин туристическият сектор ще стартира  поетапното си възстановяване.

Ресторантьори също подкрепят идеята за имунизацията, но подчертават, че всъщност от ключова важност се оказва желанието за ваксинация на населението, тъй като „няма да получим нужния ефект при ваксиниране на 20 души персонал, ако в обекта има 200 неимунизирани клиенти“. Въпреки месеците, прекарани с „хлопнати кепенци“, голяма част от заведенията вече имат пълна готовност да подновят своята работа, останалите пък тепърва започват своята подготовка.

„Докато работехме имахме множество проверки и от РЗИ и от Министерството на туризма, но нарушения почти не са установени, изключение прави единствено неспазването на работното време“, обобщи Алибегов във връзка със спазването на  въведените със заповед на здравния министър противоепидемични  мерки.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top