ТРИБУНА

Борисов за свлачището в Искърското дефиле: Да се работи бавно, за да е сигурно и безопасно

Продължава разчистването на срутилата се скална маса в Искърското дефиле. Над 4 000 тона затрупаха пътя в четвъртък през нощта. Участъкът остава затворен и в двете посоки.

На проверка там отидоха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова, след като рано сутринта разчистването на сметището продължи отново. То се извършва основно по два начина – алпинисти обрушват ската от камъни, които са във височина, с тежки машини пък се разчиства скалната маса, която се е струпала върху пътното платно. Прави се проверка и на цялото трасе от около километър и половина, тъй като всички скатове, които минават покрай пътя в този участък, са такива.

Премиерът каза, че има рискове и част от тези скатове да се срутят върху пътя, заради което няма да се бърза, ще се работи бавно, за да е сигурно и най-вече безопасно.

„Единственият шанс да се предотврати подобно нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата, защото виждате колко е високо и къде е. Затова мрежи, мрежи, вместо дв

а пъти, три пъти да минават по трасето да чистят камъните, защото там, където няма мрежи, има камъчета. Вижте къде и в какви условия работят хората и ако им дадем повече зор и стане някой нещастен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, защото те също са деца и съпрузи на някого“, заяви премиерът Борисов, цитиран от БНТ.

„Освен в района на това, което в момента виждате, ще направим обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона до настоящото срутище. В понеделник ще има среща в Агенция „Пътна инфраструктура“ на геолози, проектанти. Вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

„Надявам се до сряда да е освободен пътя от срутилата се скална маса. Важното е да стане готово бързо, но при всички мерки за безопасност. Осигурен е обходен път, по който учениците да могат да пътуват за училище“. Това каза още Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че на много места в България има подобни рискови зони, но правителството продължава да отпуска целево финансови средства за справяне с проблема. „Почти всяка сряда на заседание на Министерския съвет заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България“, посочи министър-председателят.

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще събере междуведомствената комисия за подпомагане, за да се прецени какви средства са необходими за възстановяването на това срутище. Министър-председателят съобщи още, че подобно голямо срутище има и в Благоевград, по укрепването на което също предстои да започне да се работи. Готов е и проектът за пътя към Рилския манастир – там ще бъде направен полутунел, така че да няма опасност камъните да прекъсват пътната връзка.

blob:https://www.facebook.com/d5292384-9e39-431a-aa27-ec35259daf1e

Елка Василева

dnes.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top