ДНЕС

Каракачанов разпореди: И военните ще даряват кръвна плазма

Министерството на отбраната разширява помощта, която оказва в борбата с COVID-19, съобщават от ведомството и уточняват, че със заповед на Красимир Каракачанов от днес се създава организация за даряване на кръвна плазма във ВМА за лечение на тежки случаи на COVID-19.

Така даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Условията за това са те да са преболедували COVID19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест.

Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.

В събота Каракачанов предупреди, че подготвя такъв план и заповед, с която да организира кампания за дарение на кръвна плазма от преболедували военни.

По-рано през деня стана ясно, че ГЕРБ започва кампания, с която призовава своите членове и симпатизанти да даряват кръвна плазма.

На заседанието на кабинета пък Борисов разпореди на здравния министър да се създаде организация за даряване на плазма не само в София, но и в страната.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top