ДНЕС

Цех на „Ел Бат“ спрян заради опасни условия на труд

Ключов цех в завода на „Ел Бат“ в Долна баня за рециклиране на оловно-кисели акумулатори е бил спрян след проверка на „Главна инспекция по труда“. Причината са констатирани нарушения, застрашаващи здравето на работниците в предприятието. До проверката се е стигнало след репортаж на bTV от август, като тя е била съвместно с Икономическа полиция. Има и акт, наложен от регионалната екоинспекция, а случаят и цялата преписка по него са предадени на Софийската окръжна прокуратура.

В репортажа работници разказват за ужасяващи условия на труд, в които са принудени да изкарват препитанието си. В това число да гребат оловна паста ръчно, с лопата вместо това да се прави от машина, при това оборудвани само с гащеризони и гумени ботуши и ръкавици, а също с маски, които обаче се сменяли рядко.

„Извършена е проверка веднага, след като Инспекцията по труда е била информирана. За установените нарушения са дадени задължителни за изпълнение предписания, до изпълнението на които е спряна производствената дейност в цех „Сепарация и десулфатизация“, отговориха на въпросите ни от ГИТ, като посочиха, че предписанията вече били изпълнени, а работещите в цеха потвърдили, че на всяка смяна се предоставят предпазна маска, филтри, ръкавици, антифони и защитни очила. В същото време обаче от отговорите на ГИТ става ясно, че показаното в репортажа работно място е „непостоянно“, откъдето възниква и въпросът дали от „Ел Бат“ няма отново да възстановят порочната практика след преминаване на шума от проверките.

Въпросният цех, който е бил временно затворен, всъщност е ключов за дейността на завода, защото именно в него предназначените за рециклиране оловно-кисели акумулатори се натрошават и сепарират на оловна паста, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти – олово, оловни сплави и натриев сулфат.

Засега не е ясно дали цехът е възстановил дейността си. Не е ясно и на каква стойност е актът, издаден от РИОСВ, тъй като още преди дни от МОСВ отказаха отговор на тези въпроси с мотива, че материалите са предадени на прокуратурата. По закон санкцията за установено от страна на екоинспекцията административно нарушение е от 10 000 лева до половин милион.

Извън институциите отговор на всички тези въпросителни може да даде само собственикът на „Ел Бат“, който обаче вече седмица се крие упорито и отказва да се срещне с екипа ни

Заводът в Долна баня беше в центъра на масираната акция за препиране на имиджа, направена преди дни от обвиняемия за аферата с незаконно депониране на опасен боклук и търговия с влияние Пламен Бобоков преди дни. В опит да се изчисти от разкритията за дейността, отровила и природата, и здравето на гражданите на държавата, Бобоков пробва да изкара себе си и брат си Атанас жертви на опит за „кражба на бизнеса“. В кампанията бе подпомогнат от подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев, който му предостави трибуна в „Дневник“ и овладяната от каолиновия крал БГ секция на „Свободна Европа“. От своя страна пък Бобоков заяви в интервютата пред двете медии, че разследването срещу него и брат му било „поръчано“ от основния им конкурент „Ел Бат“ и по традиция, превърнала се в обичайна за цялото задкулисие в страната, приши фирмата на враг №1 на олигарсите у нас – Делян Пеевски. Твърдение, което не само няма връзка с реалността, а се опровергава от всички факти по аферата.

Според изцяло публичните регистри на страната ни „Ел Бат“ е собственост на двама бизнес партньори, като от години 99% от него се държат от Димитър Попов, а 1% – от съдружника му Николай Бажлеков. Опитите ни да се свържем с Попов обаче вече с дни удрят на камък, като притежателят на „Ел Бат“ отказва да отговаря на телефона си. От офиса му също упорито го крият, като твърдят, че нямали връзка с него. Защо Попов е преминал в нелегалност, засега остава въпрос без отговор от негова страна. Единственото логично обяснение обаче е, че подобно на „Монбат“, явно и той има какво да крие. Подозрение, което се засилва от проверките, извършени от контролните институции в страната и установените при тях нарушения.

 

 

/Монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top