ДНЕС

Кирил Ананиев пусна 4 заповеди за извънредната обстановка

Здравният министър Кирил Ананиев публикува четирите заповеди, с които се определят мерките и действията по време на извънредната епидемична обстановка.

Първата заповед, която можете да прочете тук, урежда условията на работа. Към нея има и три приложения, в които подробно са описани инструкциите за дезинфекция, за правилна хигиена на ръцете и за правилно носене на лицева маска.

В документа се посочва, че всички работодатели и органи по назначаване, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, трябва да организират дистанционна форма на работа. Когато това не е възможно пък, е задължително да се създаде организация за спазването на пет основни противоепидемични мерки – дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица със симптоми на заболяване, инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, спазване на физическа дистанция между лицата най-малко 1,5 м. и осигуряване на лични предпазни средства на персонала.

Освен това в заповедта е посочено, че при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от метър и половина, е задължително използването на защитна маска за лице или предпазел шлем. По изключение се допуска обслужване на клиенти през механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ дезинфекция.

Допълнителни мерки са предвидени за физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други, които предоставят услуги на гражданите. Така например, те трябва да осигурят дезинфектант за ръце на входа на обекта, както и да контролират броя на влизащите лица.

Изборът на дезинфектант и начините на употреба, също са разписани в приложение към заповедта. В документа се посочва, че остава в сила правилото за дистанция на открити обществени места, включително паркове, улици и спирки. Запазва се и задължението за носенето на предпазни маски в закрити обществени места – градски транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове и т.н.

Втората заповед, с която можете да се запознаете тук, описва забраните, които остават в сила по време на извънредната обстановка. В документа е посочено, че увеселителните и игрални зали, дискотеките и баровете ще продължат да бъдат затворени. Същото важи и за закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечение, както и търговските центрове тип МОЛ. За тях обаче се прави изключение по отношение на бановите и застрахователни офиси, доставчиците на платежни услуги, хранителните магазини, аптеки и дрогерии в тях.

Провеждането на масови културни мероприятия на закрито в театри, концерти и т.н. също остава забранено с изключение на вече освободените музеи, галерии, библиотеки и кина. Преустанови остават учебните занятия, извънкласните мероприятия и работата на яслите и детските градини.

Също така не може да се провеждат масови спортни мероприятия на открити и закрити места в спортни центрове, фитнес зали и др. Възможно е единствено колективно спортуване на открито за аматьори до 12 участника, без състезателен характер и без публика. Допуска се и стартирането на подготовката на професионалните футболисти, като в заповедта е заложено, че от  утре до 5 юни може да започне първенството за първа и втора професионална лига, отново без публика. Възстановява се също тренировъчния процес за спортистите в Програмата за олимпийска подготовка за 2021 г.

Свижданията в болниците все още са забранени, а зеленият коридор за пазаруване в магазините и аптеките на лица над 60 години се запазва в часовия диапазон от 8,30 до 10,30 ч.

Третата заповед, която можете да видите тук разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни. В нея е посочено, че на задължителна карантина и болнично лечение подлежат всички потвърдени случаи на коронавирус при възрастни над 60 г., независимо от клиничното протичане на заболяването, лицата с придружаващи хронични заболявания, болните със симптоми на задух и хората с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия. За 28 дни под карантина ще остават потвърдени случаи на заразени без симптоми, лицата с леки клинични оплаквания, както и пациентите изписани от болница след лечение. Всички близки контактни на потвърдено болни също ще остават в задължителна изолация у дома.

Под карантина за 14 дни ще бъдат поставяни и всички хора, които са влезли на територията на страната от други държави. Към заповедта има и 6 приложения. Първото е за предписание за задължителна изолация в лечебните заведения, а второто е предписание за изолация в домашни условия. Третото приложение е под формата на инструкции за домашната карантина. В 17 точки се посочва какво трябва да е поведението на болния. Така например той трябва да е настанен в самостоятелна стая с обра вентилация, помещенията да се проветряват редовно, а в дома да не се допускат посетители. Посочено е дори при какви условия трябва да се третират дрехите и спалното бельо, кърпите за баня и за ръце. Четвъртото приложение е за определяне на близки контактни, съгласно дефиницията – съжителство, директен физически контакт, например ръкостискане, престой с такъв в затворено помещение за повече от 15 минути и пътуване в самолет в близост до заразения. Петото приложение е за Регионалните здравни инспекции и касае поставянето под карантина, а шестото е с инструкции към лицата поставени под карантина.

С последната четвърта заповед можете да се запознаете тук. Тя определя правилата за влизане в и излизане от страната.

До 14 юни остава забранено влизането на територията на България на всички лица, през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за българските граждани, членовете на техни семейства, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване. Позволение има и за медицински специалисти и социални работници, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия. Изключение се прави също за транспортен персонал, чуждестранни официални длъжностни лица, пътуващите по хуманитарни причини, сезонните земеделски работници и работници в областта на туризма, погранични работници и такива, които участват в доставките на лекарствени продукти и медицински изделия. Забраната не важи и за граждани на държави членки на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура у нас. Позволено е и транзитното преминаване на граждани. Позволено е преминаването и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора и Турция с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са.

Всички лица, които влизат в България, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. За целта се попълват декларации – за адреса на пребиваване, уверение, че в последните две седмици лицето не е имало симптоми и не е било в контакт с болен, документ за отрицателен резултат от молекулярен тест, направен до 3 дни преди влизане в страната. Изрично са разписани и правилата за водачите на товарни автомобили и екипажите на въздухоплавателни средства.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top