ДНЕС

Десислава Танева иска отваряне на общинските пазари

Всички общински пазари трябва да бъдат отворени, за да могат българските производители да реализират продукцията си от разсад. Това е казала министърът на земеделието Десислава Танева в Съединение. Тя бе в града, в който се намира един от най-големите фермерски пазари в пловдивско, по разпореждане на здравния министър Кирил Ананиев за частично разхлабване на мерките за сигурност във връзка с извънредната ситуация в страната.

Според заповедта на Ананиев от вчера кооперативните и фермерските пазари трябва да бъдат отворени, а общините задължени да осигурят сигурността и условията, при които те да функционират, без да съществува опасност за здравето на гражданите и търговците.

Пред местните земеделски производители Танева подчерта, че задачата на правителството сега е да бъдат набелязани конкретните мерки и условия за реализация на вече готовата продукция на българските производители на пазара в условията на действащото в страната извънредно положение.

Според земеделският министър държавата трябва да отпусне нисколихвени кредити до 30 милиона лева на производителите, които да предлагат продукцията си директно в родните магазини, без участието на прекупвачите.

Едва след отпадането на опасността от разпространение на коронавируса и на извънредното положение, в началото на есента, ще бъдат набелязани и мерки за подпомагане на земеделците с наличния в държавата финансов ресурс, включително и със средства от европейските фондове, заяви Танева.

Областният управител Дани Каназирева обаче подчерта, че в съответствие с издадената от министър Ананиев заповед, всички решения на местните администрации, отнасящи се за мерките за опазване на здравето, извън изрично упоменатите от здравния министър, са своеволия. По думите й кметовете трябва да разпоредят отваряне на пазарите.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top