ДНЕС

Десислава Танева: Чумата по свинете нанесе щети за 25 млн евро

Африканската чума по свинете до момента е довела до 20-процентна депопулация , което във финансово изражение прави близо 25 млн евро при 123 млн евро брутна добавена стойност за сектор „Свиневъдство“.

На практика се наложи унищожаването на 130 000 прасета, а до сега сме изплатили малко над 5 млн лв , което е почти половината от средствата за обеззаразяване на личните стопанства, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева , която взе участие в официалното откриване на новата учебна година за старозагорския Тракийски университет.

Тя напомни, че поне до този момент няма открито лечение за заболяването и призова стопаните стриктно да спазват новите, завишени мерки за биосигурност, които се разработиха съвместно с научната общност. Предстои разкриването на две мерки за обучение на стопаните , които биха искали и за в бъдеще да отглеждат прасета в дворовете си. Това обучение ще става с активното съдействие на кметовете на населените места. Министър Танева призна, че на практика свиневъдството в т. нар. „заден двор“ е било буквално изтървано от контрол. Определени са три категории възможности за отглеждане на свине: лично стопанство, фамилна ферма и индустриална ферма, в момента се разписват от БАБХ новите правила за биосигурност.

Министерството е амбицирано да положи всички усилия за образоването на стопаните: как да го направят и да разберат, че само по този начин ще получат пазарно обезщетение за загубите си при епизоотия. Водят се непрекъснати разговори и за предстоящия сезон за лов на диви свине.

В обръщението си към първокурсниците министър Танева изрази своята благодарност към учените и преподавателите от Тракийския университет за тяхната съпричастност през последните три месеци при набелязването на новите мерки за овладяване и справяне с епидемията от африканската чума по свинете.1 400 са първокурсниците в Тракийския университет където обучението си води от  над 650 хабилитирани преподаватели , сред студентите има пристигнали от над десет страни в ЕС, Азия и Африка, уточни ректорът, проф. д-р Иван Въшин. Той добави, че в Старозагорска област вече има има глад за IT специалисти, програмисти и инженери. Затова след срещи с бизнеса, кмета и областния управител академичното ръководство е решило да въведе обучение по тази специалност, предстои нарочна комисия

да подготви необходимите документи за нея, а евентуалният прием на студенти ще започне от учебната 2020/2021 година. От тази година е разкрита нова специалност „Педагогика по изобразителното изкуство“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top