ДНЕС

Удължават учебното време в детските градини

Учебното време в детските градини ще бъде удължено, за да има възможност да се компенсира част от изоставянето 5 и 6-годишните. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред нова. В момента учебната година в забавачките е до 14- ти септември, но учебното време е до 1-ви юни.

Според  Вълчев по-дългото учебно време ще бъде от полза несамо за наваксване на пропуските, но за родителите. Голяма част от тях са изчерпали отпуските си, затова е важно детските градини да работят през летните месеци с повече групи. По същия начин и в училищата министърът ще предложи да се провеждат повече занимания по дейности по интереси през лятото. Просветният министър коментира, че докато в училище дистанционното обучение замества ефективно присъствената форма, това няма как да се случи в забавачките. „Не е ефективно детските градини да осъществяват обучение в електронна среда, защото взаимодействие с екрани вреди в тази възраст на децата. Основното педагогическо взаимодействие при тях е игровото.”, заяви Вълев. Занимания, заместващи образователния процес, можело да се осъществяват само с участието и одобрението на родителите. Министърът даде за пример детски градини, които провеждали консултации. Той уточни, че не може да има пълен работен ден в детските градини, затова и повечето педагогически персонал е в платен отпуск.

Образователният министър посочи, че всички ученици ще завършат успешно. „Няма да има нулева година, защото това означава всички ученици да изостанат с една година.”, заяви Вълчев. Той посочи, че при прекратяването на присъствените занятия средно 60% от учебния материал е бил взет. След старта на дистанционното обучение той се е увеличил с около 10%. „В момента средно сме на 70% от материала в различните училища по различните програми”, каза Вълчев.

По повод предстоящите изпити министърът обясни, че матурата по български език и литература ще се проведе на 30-ти май, а тази по математика на 1-ви юни. Националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература пък ще се проведе на 13-ти, а по математика на 15-ти юни. „Това е относително малко изместване – от 4 до 7 дни, но сме готови и за по-голямо”, каза Вълчев. Той увери, че няма да има учебен материал, който да не е изучаван от децата. За целта към края на април ще бъде направено проучване докъде са стигнали различните училища. „Ще се съобразим с тези, които са с най-бавно темпо. Няма да има материал, който не е изучаван в изпитите.”, обясни министърът. Той смята, че дори да има деца, които са учили повече ще им е от полза.

Висшите училища също са стартирали успешно дистанционно обучение, посочи Вълчев. Той обясни, че в клиничните специалности практиките обаче нямало как да се осъществяват в електронна среда и за тях щяло да бъде необходимо да се компенсират часове през лятото.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top